С национален събор-възпоменание днес бе отбелязана деветдесет и седмата годишнина на Тутраканската епопея

1/9/2013
С национален събор-възпоменание, в който участва и областният управител на Силистра Насуф Насуф,   днес бе  отбелязана деветдесет и седмата  годишнина на Тутраканската епопея.  
     Това е  военна операция на българската армия  от Първата световна война , продължила само 33 часа, но оставила дълбоки следи във военната история. Победата на българската войска над румънската армия при Тутракан поставя началото на освобождението на цяла Южна Добруджа.
     Проявите  по случай това събитие от военната история на България са традиционни и основната част от тях се осъществява в мемориала „Военна гробница – 1916 година“ край тутраканското село Шуменци.
    В мемориала са положени костите на повече от 8000 войници и офицери - българи, румънци, немци, участвали в битката за Тутракан през 1916 година. 
     На малък обелиск във военната гробница на четири езика пише: “Чест и слава на онези, които са знаели да мрат геройски за тяхното отечество“.
      На събора дойде и Мария Киселова -  внучка на българския генерал Пантелей Киселов, известен като победителят край Тутракан. Навършват се 150 години от рождението на генерала.
      Събитието събра хиляди хора, сред които потомци на загиналите.