Читалища от област Силистра с активно участие в Месеца на Европа

8/5/2013
       Шест читалища от област Силистра се включиха в националните прояви, посветени на Месеца на Европа, в рамките на работната програма за 2013 г. на Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз. Те бяха реализирани през месец април и в дните до 9-май, когато е кулминацията на събитията.
      Тази година кампанията е посветена на „Годината на гражданите“, за каквато е обявена 2013 г. и се осъществи с подкрепата на Сдружението на народните читалища.
      В област Силистра, поредица от културни и информационни събития подготвиха самодейците от Народните читалища „Просвета 1940“  в главинишкото село Стефан Караджа,  „Светлина 1949“ и „Просвета 1944“ в дуловските села Правда и Черник, „Възраждане 1940“ в тутраканското село Старо село, „Отец Паисий 1942“ в село Кайнарджа и „Пробуда 1910“ в алфатарското село Алеково. Съвместно с кметствата, в тези населени места бяха реализирани конкурси за рисунка на тема „Европа в моите мечти“, разучаване на танците на народите, презентации на държавите-членки на Европейския съюз, публична дискусия за правата и задълженията ни, като граждани на Европейския съюз и тематични викторини.
       Ведно със съпътстващите прояви, на 9 май НЧ „Отец Паисий 1942“ в с. Кайнарджа организира тържествен концерт. Неговото начало е предвидено за 16:30 ч. – в салона на читалището. Ще участват и Детска музикална студия „ДО РЕ МИ“ и Б 2 Балет от Силистра
Час по-рано ще започне и ритуал по издигане на знамето на общината, националния флаг и на Европейския съюз, който ще бъде последван от поднасяне на венци и цветя на паметни, за кайнарджанци, места. В 16:00 ч., отново в салона на читалището, ще бъде представен и филм за Европейския съюз.
 
Още прояви на 9 май – Деня на Европа:
От 14:00 ч. НЧ „Просвета 1940“ в село Стефан Караджа е подготвило празничен концерт, под наслов „Европа – наш общ дом“.
Към местните самодейци ще се присъединят и ученици от СОУ „Христо Ботев“ – гр. Тутракан и ОУ „Отец Паисий“ – с. Стефан Караджа. Концертът ще се проведе в салона на читалището.
Събития на НЧ „Светлина 1949“ в дуловското село Правда:
  • 10:00 до 12:00 ч. – Изложби и филми за Европейския съюз.
Място: салон на местното основно училище
  • 14:00 до 16:00 ч. - концерт на местни танцови и певчески групи
Място: открита сцена  в селото
В алфатарското село Алеково, 9-ти май  ще премине под мотото „За единство, мир и просперитет“. Организатори на проявите са Кметство Алеково и НЧ „Пробуда 1910“.
Акценти от събитията:
- 15:00 ч. - Поднасяне на цветя пред паметника на загиналите герои в центъра на Алеково
- 15:30 ч. - Представяне на изложба, подготвена от участниците в кръжока по изобразително изкуство към читалището на тема „Европа за нас“
Място: Фоайе на читалището
  • 16:00 ч. – рецитал, последван от фолклорна програма на детския състав към НЧ „Кирил и Методий“-Силистра