Областният управител Николай Димов: „Нека делата ни бъдат такива, че да са достойни за паметта на дедите ни и от тях да не се срамуват децата ни!"

6/5/2013
      Заслужена почит на хилядите български войни, които защитиха с живота си името и честта на Родината, бе отдадена днес (06.05.2013 г.) на тържествена церемония за Празника на българската армия и Деня на храбростта, в мемориалния комплекс „Военна гробница -1916“, край тутраканското село Шуменци.
      Гости на събитието, организирано от Община Тутракан и Историческия музей в града,  бяха представители на военни и патриотични организации от Силистра и Търговище, общественици, десетки  граждани и гости.
      „На този ден си припомняме за славната ни военна история. Припомняме си, че българският войник е изумявал Европа и света със себеотрицанието и героизма си. Припомняме си, че българско знаме не е пленявано в бой. Никога!“, изтъкна в приветствието си,  областният управител Николай Димов и в заключение пожела: „Нека делата ни бъдат такива, че да са достойни за паметта на дедите ни и от тях да не се срамуват децата ни!“
          „Това е ден, в който най-добре осъзнаваме, че тези жертви не бяха дадени напразно, и че благодарение на тях България оцеля…. Ден, в който изправяме гордо чела пред знамената – светини, събрали толкова много бойна слава“, подчерта словото си и кметът на община Тутракан д-р Димитър Стефанов.
       Точно в 11:00 часа бе запален вечният огън в Мемориалния комплекс. 
      В тържествен строй за отдаване на почит на загиналите във войните за освобождението и обединението на Отечеството ни, застанаха мемориалната чета „Таньо Войвода“ – Тутракан и представителна група на регионален клуб „Традиция“-Силистра.
      Отец Илия Тонков отслужи панихида за упокой на душите на героите.
     На тържествената церемония бе извършено и своеобразно освещаване на знамето на 31-ви пехотен Силистренски полк. Създаването на реплика на знамето бе инициирано от Регионален клуб „Традиция“-Силистра, а изработването й бе подпомогнато от Инициативния комитет за изграждане на мемориална „Стена на славата“ на полка. Днес знамето участва в първата си официална церемония.
       Десетки родолюбиви граждани поднесоха венци и цветя, в знак на признателност към загиналите във войните свои сънародници.