Малки лазарки - предвестници на светлите християнски празници Цветница и Великден – гостуваха в Областна администрация-Силистра

26/4/2013
           Броени дни преди светлите християнски празници Цветница и Великден, малки лазарки огласиха Областна администрация-Силистра.
          „Ние идваме да честитим Лазара! Здраве и радост да даряваме! Да ви кажем, че идва червен, весел Великден! Да си люшнем хорцето – да ви стоплим сърцето!“, обявиха самодейки от ОУ „Иван Вазов“ и ЦДГ „Иглика“.
           Посрещна ги областният управител Николай Димов, който се включи в пресъздаването на ритуала.
            Както изисква обичаят, лазарките пяха и танцуваха за домакина, за момата, за женитба, за малко дете, за млада невяста. Отправиха и наричанията си за плодородие, здраве и берекет.
            Областният управител Николай Димов поднесе на всяка лазарка венче от върбови клонки. Така момичетата ще могат да спазят традицията и на Цветница да проверят коя от тях ще стане „кумица“ или кръстница“ на групата. Венчетата се пускат в реката и което най-бързо се понесе по течението и излезе най-напред – определя девойката или момичето – водач на лазарките. А след лазаруването, момичетата трябва да оставят върбовите венчета до домашната икона. Поверия гласят, че с осветените върбови клонки, жените баят против уроки и болести.
            „Благодаря ви за хубавите танци и наричания, които ни подарихте! Радостно е, че от толкова малки сте започнали да изучавате българските обичаи! Пазете ги и предавайте на своите приятели и близки, за да се съхранява българското народно изкуство, фолклор и традиции!“, сподели на своите гости областният управител Николай Димов.
             В унисон с пролетния обичай, той дари малките предвестници на Цветница и Великден със сладкиши, сушени плодове и яйца за Великден, както и с метална пара - за здраве.