РИК ще назначи служебно Комисията за 20-ти Многомандатен избирателен район-Силистра, която ще приема от СИК изборните книжа и материали, в изборите за народни представители, насрочени за 12 май 2013 г.

25/4/2013
         Районната избирателна комисия ще назначи служебно Комисията за 20-ти Многомандатен избирателен район-Силистра, която да приема от Секционните избирателни комисии (СИК) бюлетините, екземплярите от протоколите, предназначени за областната администрация и останалите книжа и материали, в изборите за народни представители, насрочени за 12 май 2013 г.
         На днешните (25.04.2013 г.) консултации, свикани от областния управител Николай Димов, упълномощените представители на партиите и коалициите  с представителство в българския и европейския парламенти, постигнаха частично съгласие за състава на комисията.
        На практика, участниците в консултациите нямаха разногласия за позициите на председател, зам.-председател и за секретар на комисията.
       Предложенията:
       За председател – Галина Стефанова Господинова (предложение на ПП ГЕРБ)
       За зам.-председател – Илия Йорданов Иванов (предложение на Коалиция за България)
       За секретар – Димитър Цветозаров Димитров (предложение на ПП „Атака“)
       Отсъствието на представител на Синята коалиция от консултациите, обаче, не позволи принципното съгласие за състава на Комисията да се приеме за фактическо.
По тази причина – до РИК-Силистра ще бъдат изпратени протоколът от консултациите и предложенията за състав на Комисията, а от своя страна – Районната избирателна комисия ще има ангажимент към служебното й сформиране и по назначаването й.
      Съгласно Решение № 2452 на ЦИК от 19.04.2013 г. ( т.4, б. „А“ от решението), Комисията, ще е от 13 души, в т.ч.  - председател, заместник-председател и секретар.
     Съотношението на партиите в нея е както следва: за ПП „ГЕРБ“ – 5-ма членове; за „Коалиция за България“ – 2-ма членове; за ПП „ДПС“ – 2-ма членове; за ПП „Атака“ – 1 член; за „Синята коалиция“ – 1 член; за ПП „НДСВ“ – 1 член и 1 представител на Областна администрация-Силистра (съгласно т. 5.1. от Решение № 2452 на ЦИК).