Силистра празнува 135-та годишнина от освобождението на града

10/2/2013
 
         С общоградско шествие, молитва за загиналите и почетен ритуал, Силистра отбеляза днес (10.02.2013 г.) 135-та годишнина от освобождението на града от турско робство.
       По традиция, в катедралния храм „Св. ап. Петър и Павел“, Доростолският митрополит Амвросий, заедно с местни духовници отслужи панихида за загиналите руски войни и български опълченци.
        След възпоменателната служба, градският духов оркестър поведе празнично шествие към паметното място на ул. „Омуртаг“, където са посрещнати освободителните войски. В него се включиха областният управител Николай Димов, заместникът му Тодора Цонева и главният секретар Николай Колев, кметът на общината д-р Юлиян Найденов, председателят на общинския съвет д-р Мария Димитрова, народният представител Стефан Господинов, общественици и десетки граждани.
          До паметния знак застана почетен караул и представителна група на родолюбивото дружество „Традиция“.  
         В словото си към участниците в празничната церемония,  кметът на общината д-р Юлиян Найденов акцентира върху значимостта на събитията от 10 февруари, отпреди 135 години. „Този ден доказа военно-стратегическата роля на нашия град за руско-турската война през 1878 г. и вписва Силистра в историята на българската държава като свободна територия“ посочи д-р Найденов и допълни: „Радостният звън на камбаните преди 135 години и днес отеква в нашите сърца - чист и свят, като молитва за Отечеството“. Той изрази увереност, че „ще съхраним историческата памет и ще посветим нашите идеи и работата за обновяване на нашия град“.
            „Преди 135 години, нашият град е бил първият град, в рамките на съвременна България, който е освободен“, посочи в приветствието си  народният представител Стефан Господинов. „Нашата история е изпълнена с много героизъм , с много трудности...“ отбеляза той, но подчерта: „Това, което ние трябва да завещаем на следващите поколения  е грижата към хората, всеотдайността за родината, грижата за младите и тяхното  бъдеще.  Днес е ден за равносметка - кой какво е направил в тази посока и какво предстои да се направи“. „Нека българите се чувстваме едно цяло и да преуспяваме!“, призова народният представител.
            В знак на почит и признателност към участниците в историческите събития.  областният управител Николай Димов и главният секретар на администрацията Николай Колев поднесоха венец на знаковото за силистренци място. Цветя и венци положиха представители на местната и духовна власти, на институции, на политически и патриотични организации, родолюбиви ученици от местни училища и десетки силистренци.
            Проявите в празничния ден завършиха с традиционната среща на д-р Найденов с бивши кметове на Силистра, с настоящия и бивши председатели на общински съвети и с областния управител Николай Димов.