Областният управител Николай Димов и главният секретар на администрацията Николай Колев участваха в дискусия на тема „Стратегия за доброволците за защита при пожари и бедствия. Предизвикателства и перспективи.“

7/2/2013
         Областният управител Николай Димов и главният секретар на Областна администрация-Силистра Николай Колев участваха в дискусия  на тема „Стратегия за доброволците за защита при пожари и бедствия. Предизвикателства и перспективи.“ Тя бе част от първата кръгла маса, след приемането на стратегията, организирана от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) към МВР, съвместно с фондация „Ханс Зайдел“. Инициативата събра днес (07.02.2013 г.) в столичния Гранд хотел „София“ областни управители, кметове, неправителствени организации и представители на държавни ведомства.
        Целта бе да се обсъдят и създадат по-добри възможности и перспективи пред доброволческото движение. Форумът бе открит от кмета на София Йорданка Фандъкова, която сподели опита си, при създаването и функционирането на доброволни формирования и вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.
         Доклади по темата представиха кметът на община Русе Пламен Стоилов, изпълнителният директор на БЧК доц. Красимир Гигов и директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов.
         Комисар Николов фокусира вниманието върху актуалното състояние на доброволното движение в България.  Според представените данни, през миналата година 840 доброволци са участвали в ликвидирането на 94 пожари и произшествия. От 30 изследвани държави, по брой доброволци, страната ни заема 27-мо място. След приемането на Стратегията за развитие на доброволните формирования, в 65 общини е започнало изграждането на подобни групи. Към настоящия момент са регистрирани 861 доброволци, съобщи главен комисар Николай Николов. Целта е до 2016 година техният брой да стане 4 000 души.
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов призова да се създаде Асоциация на доброволците пожарникари и спасители. Той отбеляза, че така ще се осигури по-добра подготовка и обучение на доброволците.
         В рамките на срещата бе представен и опита на държавни и неправителствени институции, ангажирани с пожарната безопасност и защитата от бедствия.
         В резултат на дискусиите бяха формулирани общи изводи за промени и подобрения в нормативната рамка, регулираща доброволческата дейност.
        След последните промени в Закона за защита при бедствия, доброволните формирования са част от Единната спасителна система на страната. През м. септември миналата година, в Областна администрация-Силистра се проведе тематично обучение с представители на 7-те общини.