35-годишният Светлин Иванов за 12-ти път „спаси“ Богоявленския кръст в Силистра

6/1/2013
          
            35-годишният Светлин Иванов е носителят на здраве и късмет за силистренци през тази година. Той  успя да се пребори не само с конкурентите си, но и с ледените води на Дунав и доплува  пръв до Богоявленския кръст.
За всички участници в надпреварата, Доростолската митрополия, областният управител Николай Димов и Община Силистра бяха подготвили поощрителни награди и подаръци.
         С Божествена света Литургия и Велик богоявленски водосвет в катедралния храм „Св. апостоли Петър и Павел“ започнаха днес (06.01.2013.г.)  тържествата за Йордановден в Силистра. Празничната служба бе водена от Доростолския митрополит Амвросий, в съслужение с местното духовенство. В нея се включи и областният управител Николай Димов, кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов и заместник-кметът Денка Михайлова.
        Под  съпровода на Градския духов оркестър, стотици силистренци се отправиха в Литийно шествие към река Дунав. От понтона на местното пристанище, митрополит Амвросий хвърли осветения кръст в реката. 12 младежи и мъже се включиха в надпреварата, но 35-годишният Светлин Иванов подобри миналогодишния си рекорд и за 12-ти път „спаси“ Богоявленския кръст. Той пожела здраве на съгражданите си. Посвети поредната си победата на своя син Александър. Сподели, че тази година конкуренцията е била сериозна и именно това го е мотивирало отново да участва в ритуала.
         За проявената почит към родните традиции и за демонстрирана смелост, при участието им в ритуала по изваждане на Светия Богоявленски кръст от река Дунав, Доростолският митрополит Амвросий и областният управител Николай Димов връчиха на всеки от участниците персонална грамота. Чрез нея, представителите на светската и духовна власт изразяват своята благодарност към съгражданите ни „за усилията „да донесат“ на град Силистра и неговите жители здраве, късмет и берекет през годината“.