От 11:00 до 20:00 часа тази вечер се въвежда пълна забрана за движение на всички моторни превозни средства, по републиканската мрежа в област Силистра

20/12/2012
           
            Областният управител Николай Димов препоръча настоятелно  - Областно пътно управление да издаде заповед за въвеждане до 20:00 часа днес на пълна забрана за движение на всички видове автомобили по републиканската пътна мрежа, на територията на област Силистра. Разпореждането влиза в сила незабавно.  Забраната не важи за автомобили със специален режим на движение, за транспортиране на хляб по селата и за автомобили на Гражданска защита.
            Решение бе взето на редовното заседание, проведено днес (20.12.2012 г.) в областната администрация, с представители на териториалните ведомства, ангажирани с дейностите по овладяване на зимната обстановка в областта и осигуряването на безопасност на населението.
Мярката се предприема, за да не се препятства разчистването на пътищата. Причината – въпреки препоръките за въздържане от пътувания,  само за два часа, от преспите са извадени над 30 леки автомобила в цялата област. Това води до блокиране работата на техниката, която се фокусира върху извличане на закъсалите автомобили, а не върху своевременното разчистване на пътищата.
            В координация с екипи на ОД на МВР, ще се изградят временни контролно-пропускателни пунктове.
 
            Обстановката по общини към 10:00 ч.:
            Община Силистра: почистват се пътищата в районите на селата Айдемир, Калипетрово. Проблемни участъци или затворени са пътища за селата Иширково, Брадвари, Смилец, Срацимир, Българка, Ламбриново Сърпово, Майор Ценович. 
 
               В община Алфатар: Пътят до с.Алеково, който е част от републиканската пътна мрежа е проходим, при зимни условия.
Непроходими са пътищата Цар Асен –Чуковец (по Пътя Алфатар-Дулово,  по пътя Тервел-Алеково по отсечките - с. Алеково – до разклона за с. Васил Левски и за с. Бистра; Алеково-Поп Кралево.
Работи се по разчистване на приоритетната улична мрежа в града – до Подстанцията, ЖП-спирката и ср.
Доставен е хляб до град Алфатар. Хлябът за селата Цар Асен и Чуковец е оставен на съхранение в общината, до разчистване на пътя.
           
            Община Главиница – отворени са пътищата Главиница – Калугерене, Главиница – Осен – Ст. Караджа, Главиница – Сокол – Суходол и  Главиница- Сокол- Дичево
          Работи се в момента по разчистване на пътищата Главиница-Звенемир и Главиница-Зафирово-Сокол
 
            В община Дулово – по данни на кмета на общината д-р Юксел Ахмед, пътищата от общинската пътна мрежа са отворени, с изключение на пътя Дулово – Колобър. Остават затворени пътищата от републиканската пътна мрежа.
Закъсняват доставките с хляб в селата - Овен, Вокил, Паисиево, Орешене, Чернолик, Поройно, Водно, Раздел, Грънчарово, Секулово, Върбино и Скала.
 
            В община Тутракан : остава затворен пътят Тутракан-Силистра, в района на с. Търновци, в участъка на „Къмпинга“, за селата Шуменци, Бреница, Белица, Нова Черна – Цяново ( в момента се работи по него) и Царев дол.
Отворен е пътя Шуменци-Варненци и за с. Цар Самуил.
Ток и вода има във всички населени места в общината.
 
            Община Ситово – по данни на кмета на общината инж. Николай Неделчев, по четвъртокласните пътища няма закъсали автомобили и бедстващи хора. Проходими, при зимни условия следните четвъртокласни пътища: Ситово – Слатина, Ситово – Искра – Нова Попина, разклон Гарван – с. Гарван – с. Попина,         Добротица – Ирник – Босна, Разклон с. Босна – с. Босна до границата с община Главиница.
Непроходим е четвъртокласния път Любен –.Ястребна – границата с община Силистра
Проходими третокласни пътища при зимни условия: разклон Поляна – с.Поляна – с.Попина
Непроходими третокласни пътища: разклон Ситово – с.Ситово – с.Добротица – с.Любен
            Извършена е доставка на хляб в селата Искра, Ситово, .Нова Попина, Гарван, Попина, Поляна, Слатина.  Заради непроходимост на пътищата там, не е доставен хляб в селата Добротица, Босна, Ирник, Любен и Ястребна.
Продължава снегопочистването на вътрешно-селската мрежа във всички населени места, с изключение на Любен и Ястребна.
 
            В община Кайнарджа – затворен е пътя Силистра-Добрич от разклона за с. Кайнарджа. В общината се почистват пътищата към населените места. Затруднена е доставката на хляб.