Областният управител Николай Димов провери на място почистването по републиканската пътна мрежа в региона. Затварят се за движение пътищата – трети клас за всички автомобили. За товарните - забраната обхваща всички пътища

19/12/2012
 
 
            Недостатъчно опесъчаване в рискови отсечки и пропуски в снегопочистването основно по третокласната пътна мрежа. Това установи тази вечер (19.12.2012 г.) областният управител Николай Димов, който заедно с главния секретар на администрацията Николай Колев, провери състоянието на участъци от републиканската пътна мрежа в региона.
           Конкретен пример за това бе пътят между селата Добротица и Любен, който се оказа непроходим. 3 автомобила бяха блокирани от снега там. Разпоредено бе незабавно разчистване на участъка.
           20-тонен тир с варненска регистрация бе аварирал на околовръстния път до Силистра. Причината - замръзнало гориво в резервоара му. Водачите на тежкотоварни автомобили пренебрегват забраните за движение, подценяват зимната обстановка, демонстрират самонадеяност и безотговорност към собствените си безопасност и здраве, показват проверките в областта. Заради това, в рискови участъци в областта, с екипи на полицейските управления в Силистра, Тутракан и Дулово са създадени контролно пропускателни пунктове. От там се контролира забраната за движение на тежкотоварни автомобили.
           В резултат на предприетите, по-рано през деня, мерки за пренасочване на тежкотоварните автомобили към определени за престой места в общините -  в гр. Алфатар е спрян един камион, край село Алеково изчакват две гондоли, натоварени с пясък, които по-рано през деня бяха закъсали в отсечката Алфатар – Алеково; в района на бензиностанция „Петрол” край Тутракан са спрени и изчакват 7 товарни автомобила.
         Бурният вятър  образува преспи и снежни езици по пътя и затруднява почистването. Но в резултат на досега положените усилия, пътищата от първи и втори клас са в сравнително добро състояние. От пътно управление и снегопочистващата фирма, която има ангажимент към републиканската пътна мрежа в област Силистра уверяват, че работата на машините ще продължи и през нощта.
 
           Заради зимната виелица се затварят за движение третокласните пътища от републиканската пътна мрежа в област Силистра. Забраната е наложена от Агенция „Пътна инфраструктура“ тази вечер и обхваща всички видове транспортни средства.  В обхвата й попадат още 9 области, сред които и съседните Русе, Търговище, Разград, Шумен, Добрич, Варна и Бургас.
            От 20:00 ч. в област Силистра на тежкотоварните автомобили над 3,5 тона е  наложена и забрана за движението по цялата пътна мрежа. Тя е актуална и за още 14 области, сред които и съседните - Русе, Шумен, Добрич, Варна.
Ограниченията за движение ще бъдат в сила до нормализиране на обстановката. В област Силистра те важат и за автобусните превози.