Обстановката в област Силистра към 11:30 ч. на 19.12.2012 г. е нормална. Като превантивна мярка ще се пристъпи към затваряне на учебни заведения в област Силистра

19/12/2012
 
                       
            Обстановката в област Силистра на този етап е сравнително спокойна, гарантираха по време на днешната оперативка при областния управител Николай Димов, представителите на ОПУ, на пътноподдържащата фирма, имаща ангажимент към републиканските пътища в областта , на МБАЛ-Силистра, Центъра за спешна медицинска помощ, на Областните дирекции на МВР и Пожарна безопасност и защита на населението, както и на ВиК и на Енерго-про.
Всички пътища са проходими при зимни условия, но заради силния вятър има условия за снегонавявания. Пътищата от републиканската мрежа се почистват и опесъчават, увери началникът на ОПУ-Силистра Иван Иванов. 28 машини са ангажирани с дейности по снегопочистване и опесъчаване.
            Има смущения по електропреносната мрежа, но няма населени места без ток и вода.
 
Учебните заведения в област Силистра днес са с намалени часове. В община Дулово са преустановени занятията и в детските градини.
Заради очакваното влошаване на метеорологичната обстановка - усилване на вятъра и понижение на температурите, със заповеди на кметовете на общини - за утре - 20.12.(четвъртък) и за вдругиден – 21.12. (петък), се отменят учебните занятия в общините Силистра, Алфатар, Ситово, Главиница и Дулово. Мярката се въвежда превантивно, за да не се излагат на риск пътуващите деца и преподаватели.
В следобедните часове днес, кметовете на общините Кайнарджа и Тутракан ще вземат решение дали да преустановят учебните занятия.
 
            При влошаване на обстановката, да се въвеждат ограничения за движението на тежкотоварни автомобили, разпореди днес областният управител Николай Димов. В общините и населените места, явяващи се периферни за област Силистра в посока за Добрич, Русе и Шумен, са предвидени места, на които тировете да изчакват. 
           
Областният управител разпореди и всички пациенти на хемодиализа, за които са предвидени процедури в следващите дни, да бъдат обхванати в болницата в Силистра. Родилките в областта, с предстоящи термини, ще бъдат пренасочени и обхваната в болниците в Силистра, Дулово и Тутракан.