Малки коледари нарекоха домакините си от Областна администрация-Силистра за здраве, късмет и берекет

18/12/2012
 
 
           
            Малки коледари от ОДЗ „Добруджа“ огласиха с песни Областна администрация-Силистра, броени дни преди Рождество Христово.
  „Дошли сме ви добри гости, добри гости с добри вести! С блага дума – отдалеко проходена, в сърцето пренесена, с чиста радост издумана. Дар ти носим, стопанине, дар на тебе най-приличен – добруджански сноп пшеничен“. Така 6-годишният Павел,  станиник (водач) на групата, поведе дружината към своите домакини. Посрещнаха ги областният управител Николай Димов, заместникът му Тодора Цонева и служители на администрацията.
            Следвайки обичая, с песни и наричания, коледарчетата отправиха своите благопожелания за здраве, късмет, успех и берекет през новата година.
           Областният управител Николай Димов отвърна на благослова на малките си гости с песен, с която самият той дълги години е коледувал – „Замъчила се Божа майка“. Подари им текста й, за да я пеят на своите близки и в домовете, в които гостуват.  „Коледарите са ходили само в домове, в които се знаело, че има добри хора! Затова са били чакани и желани гости“, разказа им Областният управител и ги посъветва „Не спирайте да коледувате! Това е традиция, която сплотява, носи здраве, късмет и щастие на всички хора, които коледарите посещават“.Увери ги, че са желани гости и следващата година, а на тях, преподавателите им Гинка Маринова и Елка Овчарова и на семействата им пожела успешна година, в която да са здрави и успешни.
           Както повелява традицията, коледарите бяха надарени с пара, пита и лакомства.
           Вест за „добри гости“, областният управител има и за утре (19.12.2012 г.) от училищата „Отец Паисий“ и „Иван Вазов“.