Николай Димов към протестиращи хотелиери и ресторантьори: „Протестът ви е основателен и го подкрепям!“

15/12/2012
 
 
            „Протестът ви е основателен и го подкрепям!“. Тази позиция изрази областният управител Николай Димов пред представители и собственици на заведения за обществено хранене, увеселителни заведения и граждани от Силистра. Днес (15.12.2012 г.) те публично изразиха, пред сградата на областната администрация, несъгласието си с пълната забрана за тютюнопушене.
            „По никакъв начин ние не защитаваме употребата на тютюн и тютюневи изделия, но настояваме за равни права на пушачи и непушачи“, обявиха в своя декларация протестиращите. Дребният и средният бизнес е застрашен – вече са налице фалити, предупредиха те и обявиха, че се очакват масови съкращения и след нова година, заради липсата на клиенти. Съобщиха, че над два пъти са намалели оборотите в заведенията им, след въведената пълна забрана за тютюнопушене. По думите им, именно клиентите на тези заведения са направили първия бойкот на пълната забрана в заведенията, като са спрели да ги посещават.
Представителите на увеселителни заведения, на такива за обществено хранене настояха да бъде възстановен режимът, допускащ отделни помещения за пушачи и за непушачи.
             „Лично аз подкрепям този протест. Подкрепям го и като областен управител. И не само защото съм пушач, и не само защото съм юрист, но го казвам и като гражданин“, посочи в отговор Областният управител Николай Димов. Той изтъкна, че поставеният проблем не е еднозначен, а многоаспектен и засяга няколко сфери от обществения живот – и икономиката и здравеопазването и социалната сфера, както и правата на гражданите. „Вие имате своите права, като граждани, да протестирате и да искате бизнесът ви да бъде защитен“, подчерта Николай Димов, но изтъкна и че тези обществени отношения трябва да бъдат урегулирани по начин, по който да не се нарушават правата нито на пушачите, нито на непушачите. Областният управител отбеляза, че трябва да се има предвид и безспорния факт, че туризмът и земеделието, като сектори от икономиката на държавата са тези, които в последните години дори и в условията на криза бележат ръст ежегодно.
            По повод настояването – да бъде отменена пълната забрана, Областният управител обясни, че като институция не разполага в своя инструментариум с възможности за законодателна инициатива. Но разясни, че инициатива за промяна на пълната забрана за тютютнопушене  вече е подета от независими депутати в Народното събрание. „Заявлението и на Премиера Бойко Борисов бе, че ще остави депутатите от ГЕРБ да гласуват по съвест и да решат този проблем“, подчерта Николай Димов.
 Той гарантира, че ако протестиращите внесат в областната администрация писмено своите декларации и искания - ще ги предостави  на народния представител от ПП ГЕРБ Стефан Господинов.