Николай Димов: „На шофьорите на закъсали автомобили, които не спазват полицейските разпореждания, да се налагат санкции“ / Обстановка към 10:00 ч. на 13.12.2012 г.

13/12/2012
 
 
            Пътищата по третокласната пътна мрежа са труднопроходими, заради непрекъснатите снегонавявания, които образува силният вятър. Настойчивата препоръка към водачите на автомобили е да не се предприемат пътувания из, от и към областта, докато не стихне вятъра и не се нормализира обстановката.
           Проблемни остават участъци по пътищата в общините Главиница, Дулово и Ситово.
           По тази причина са отменени занятията в училищата в Ситово и Главиница.
            В момента се работи за пробив по пътя Руйно-Яребица – Правда, Грънчарово – Секулово.
Вече е отворен за движение пътят Ситово-Дулово.
            В дейността по снегопочистване са включени и 5-те роторни снегорина, с които разполага снегопочистващата фирма, увери областния управител ръководителят на „Пътинженерингперфект-Т” Желязко Друмев. Те са насочени в усложнените участъци: към Старо село, към с. Брадвари, към главинишкото село Сокол, в направлението Поляна – Попина. Роторният снегорин, който от снощи работи в района на кайнарджанското село Средище е пренасочен в направлението Дулово – Ситово, за разчистване на снега в участъка Чернолик-Златоклас и Добротица - Ситово.
            Проблемни остават, но се работи за разчистването по пътищата Дулово – Брадвари – Иширково, Поляна – Попина, участък в района на село Старо село, Руйно – Яребица –Правда, Главиница – Черногор,
Първо се правят пробиви в преспите, а след това се пристъпва и към оширяване на пътните отсечки.
            Повече от 40 автомобили са били изтеглени тази нощ по пътищата в област Силистра, докладва на областния управител директорът на Областното пътно управление в Силистра Иван Иванов. Сред тях са 5 автобуса и 10 тира.
Всички „тапи“ са образувани заради първоначално аварирали тежкотоварни автомобили, показа огледът в областта. При всички тях са установени износени протектори на гумите, липса на вериги и въжета за изтегляне от преспите.
            Докато се опитват да изтеглят тежкотоварни автомобили са аварирали и три машини на снегопочистващатата фирма.
           Областният управител разпореди – на шофьорите на закъсали автомобили, които не спазват полицейските разпореждания, да се пристъпва към налагане на санкции. Сред конкретните случаи за подобно решение е установен снощи водач на лек автомобил, с добричка регистрация, който е аварирал в района на „Ханчето“  край Тутракан. Той е отказал да постави вериги на автомобила си (с каквито е разполагал) и да подпомогне аварийните екипи при извличането му. Автомобилът е бил с летни гуми, без въже за изтегляне.