Областният управител защити ЖП гарата в Дулово. Взети под внимание са и препоръките му за новия график на влаковете

7/12/2012
 
            ЖП-гарата в Дулово няма да бъде закривана. В това бе уверен областният управител Николай Димов от генералния директор на Национална компания Железопътна инфраструктура“ инж. Милчо Ламбрев.
           В писмо до ръководството на компанията, Областният управител изрази сериозната си загриженост от възникналата опасност – Гара-Дулово да последва съдбата на ЖП-гарата в Алфатар, която бе закрита с цел – оптимизиране на инфраструктурата и дейността на БДЖ. „Закриването на ЖП Гара-Дулово ще постави в невъзможност да се ползват от услугите на финансово най-достъпния транспорт не само редовните пътници, но и местните производители, които разчитат на евтиния жп транспорт, за да им бъдат доставени торове, необходими за развитието на зърнопроизводството в нашия земеделски край“, мотивира се Николай Димов. Той предупреди и че с един такъв акт, „неизбежно ще бъде нарушен графика и на пътническите влакове, което от своя страна ще създаде изключителни неудобства“. Не на последно място, Областният управител предупреди, че „със закриването на ЖП гара-Дулово ще се постави под въпрос и бъдещето на ЖП Гара-Силистра, като крайна точка, което ще доведе до пълна липса на железопътна връзка между област Силистра и останалата част от страната. В заключение, Николай Димов настоя - изтъкнатите от него аргументи да бъдат взети предвид, при вземането на решения, касаещи дейността на БДЖ.
         В отговор, ръководството на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ информира, че към настоящия момент не е взето окончателно решение за промяна в статута на Гара-Дулово и уверява, че „преди да се пристъпи към каквито и да е действия, ще бъде извършен задълбочен анализ от компетентни експерти, които ще вземат предвид изразените от Областния управител на Силистра мотиви“. От компанията уверяват, че „възможността за обслужване на населението на община Дулово с железопътен транспорт… ще се запази и в бъдеще“.
            Новият график за движението на влаковете също е съобразен в голяма степен с възраженията и препоръките на областния управител, които той отправи към ръководството на БДЖ . Това е видно от новото разписание, което влиза в сила от 9 декември 2012 г.
            От Национална компания Железопътна инфраструктура“ информираха, че според новото разписание, влаковете от и за Силистра ще се движат, както следва:
           Бързи влакове:
            - От Силистра - час на тръгване – 19:10. Пристига в Горна Оряховица в 01:48 г., където вагоните се прикачват за влака от Варна. В гр. София пристига в 06:15 мин.
   -  От гр. София – час на тръгване  -19:00 (вагоните са прикачени за международния влак за гр. Москва. От Русе отпътува като самостоятелен влак  в 02:15 ч. и пристига в Силистра в 06:48 ч.
          Пътнически влакове:
          1. От Силистра – час на тръгване в 07:00 ч. Пристига на Гара Самуил в  09:25 ч.  От там отпътува в  09:50 ч. и пристига в Силистра в 12:18 ч.
На Гара Самуил пътниците могат да направят връзка с влаковете за Шумен и Русе, а от там – за Карнобат и Бургас.
 
           2. От Силистра – час на тръгване  - 15:00 ч. Пристига в Самуил в 17:25 ч. (На Гара Самуил може да бъде направена връзка с бързия влак за Варна и за Русе).
От Гара Самуил отпътува в  20:10 ч. и пристига в Силистра в  22:49 ч.