Област Силистра в седмицата "Европа - България'

4/12/2012
           С тематична изложба под надслов „Да опазим Европа чиста“,  инициирана от Народно читалище „Христо Ботев“ от гр. Главиница, в област Силистра бе дадено началото на седмицата „Европа - България“. Тя обхваща периода 1 – 7 декември 2012 г. и е част от комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз. Реализира се от Министерски съвет и се организира съвместно със Съюза на народните читалища в цялата страна.
            Събитията преминават под патронажа на областния управител. Със свои инициативи – изложби, концерти, викторини, презентации и др., в Европейската седмица се включват 3 читалищаот област Силистра - НЧ „Христо Ботев 1940“-гр. Главиница, ОЧ „Никола Й. Вапцаров“-гр. Дулово и НЧ „Васил Йорданов 1942“ - с. Нова Черна, община Тутракан.
             НЧ „Христо Ботев 1940“-гр. Главиница организира днес (04 декември 2012  г.) за децата от детските градини и от началния курс на обучение от общината, посещение на  театрални постановки на силистренския детски театър „Коломбина“. Пред сградата на читалището в Главиница бе засадено дръвче – символ на 5-та година членство на страната ни в Европейския съюз.
            На 5 декември (четвъртък),  Образцово читалище „Никола Й. Вапцаров“-гр. Дулово организира тържествен концерт с участието на солисти и инструменталисти от община Дулово. Концертът ще се проведе в салона на читалището. Той ще бъде предшестван от ритуал по запалване на коледната елха на общинския площад.
Същият ден ( 5 декември) от 9:00 ч., в тутраканското село Нова Черна, за децата от ЦДГ „Славянка“ ще бъде дадено началото на конкурс за рисунка на тема „Моето европейско знаме“. От 14:00 ч. в читалищната библиотека ще бъда представена презентация за Европейския съюз. Те ще бъде последвана от тематична викторина „Библиотеката, децата и ЕС“, насочена към учениците от първи до четвърти клас. За 17:30 ч., в салона на читалището, организаторите на събитията са предвидили и концертна програма под надслов: „С песни и танци из Европа“.