Област Силистра вече разполага с още една високо-проходима верижна машина

13/11/2012
 
         Област Силистра вече разполага с още една високо-проходима верижна машина за предстоящия зимен сезон. ВтороМТЛБ допълни ресурса на Областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, за реакция в извънредни ситуации.
            Придобивката за района е резултат от мотивираното искане, което отправи областния управител Николай Димов към вицепремиера Цветан Цветанов, след тежката зимна обстановка през месец февруари т.г. „Координираните действия между институциите са от определящо значение за овладяването на кризисни ситуации, но за благоприятния им развой е решаваща изправната и маневрена техника, аргументира действията си Областният управител.
            МТЛБ-то е предислоцирано в Силистра от Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението-Хасково“. "Военната машина е почти нова – произведена около 1986 г., но с пробег от 270 км, разказа главен инспектор Владимир Радоев - началник-сектор „Пожарогасене  и спасителна дейност“ към Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН) в Силистра. В нея могат да се транспортират до 10 души в тежки зимни условия, като в критични ситуации този брой може да бъде и повишен.
             „Тази техника е важно и значимо попълнение за региона, тъй като в извънредни ситуации с виелици, ниски температури и големи преспи, МТЛБ-то е единственото средство за безопасно транспортиране на нуждаещи се от помощ – пациенти на хемодиализа, родилки и спешни случаи“, коментира областният управител Николай Димов. Той определи „като особено навременна подкрепата, оказана от вицепремиера и председател на Националния щаб за координация на възстановителните и аварийно-спасителните работи Цветан Цветанов,  чрез която могат да бъдат обезпечени действията на институциите и службите за предстоящия зимен сезон.
            В момента, в базата на дирекцията, машината преминава основен преглед и подготовка за работа в екстремални условия.
Досега, ОУ ПБЗН-Силистра разполагаше само с едно МТЛБ. В него могат да бъдат транспортирани около 22-ма души. Второто, макар и с по-малък капацитет, дава възможност аварийните екипи да се отзовават на сигнали за помощ в различни точки на област Силистра.