Областният управител инспектира качеството на продуктите за Втория транш по разпределяне на помощи от интервенционните запаси на Европейския съюз

5/11/2012
 
         Инспекция на продуктите, предназначени за подпомагане на социално слаби лица извърши днес (05.11.2012 г.) областният управител Николай Димов.
         В офиса на БЧК-Силистра той лично се убеди в качеството на продуктите, преди да даде началото на Втория транш по разпределението им на най-нуждаещите се граждани от област Силистра.
         Продуктите са от Интервенционните запаси на Европейския съюз.
        Пакетите  от втория транш съдържат 12 продукта, като на този етап в тях не е включен боб.  Общото количество на хранителните продукти за всеки нуждаещ се е 45 кг , а стойността им – по 86, 53 лв. на пакет (стойността на пакет продукти в първия транш бе 16,89 лв.). Всеки пакет включва:
 • захар – 8 кг  (8 пакета)
 • брашно - 5 кг (5 пакета)
 • ориз - 5,5 кг (11 пакета)
 • спагети - 1,5 кг (3 пакета)
 • макарони - 0,8 кг (/2 пакета)
 • бисквити-0,200 кг (1 пакет)
 • олио - 7 л  (7 бутилки)
 • леща - 12 кг (12 пакета),
 • конфитюр - 2 кг (2 кофички)
 • картофено пюре - 1 кг  (4 кутии)
 • пчелен мед - 1,5 кг ( 3 кофички)
 • кафе - 0,250 кг (1 опаковка)
 
    Засега раздаването на продукти ще се провежда само в град Силистра, като поетапно ще обхване общината и цялата област Силистра. Когато бъде направена и доставката на боб – количествата ще бъдат включени в общия пакет от помощта.     С него, стойността на продуктите за едно лице ще достигне 102, 21 лв.
       В област Силистра ще бъдат подпомогнати общо 6340 лица, предварително селектирани от Агенция „Социално подпомагане“. По общини: Силистра – 1556, Дулово – 1938; Кайнарджа – 501; Главиница – 960; Тутракан – 909; Ситово – 291 и Алфатар – 185 лица.
      8 са временните пунктове в област Силистра, на които ще бъдат раздавани подготвените пакети с храни по график. Такива има във всеки от общинските центрове и един – в град Силистра:
1.Община Силистра – гр.Силистра, ул.”Тутракан” № 22
2. гр. Силистра - ОС на БЧК, бул. „Македония” № 131 ( пунктът е и за селата Айдемир и Калипетрово)
3.Община Дулово – гр. Дулово, ул.”Васил Левски” № 18
4.Община Кайнарджа – с. Кайнарджа, ул.”Георги Токушев” № 10
5.Община Главиница – гр. Главиница, „Г.С.Раковски” № 5
6.Община Тутракан – гр. Тутракан, ул.”Крепостта” № 3
7.Община Ситово – с. Ситово, ул.”Трети март” № 75
8.Община Алфатар – гр. Алфатар, ул.”Й.Петров” № 6
 
          Хората, които не са успели да вземат полагащите им се продукти от първия транш могат да го направят сега – когато получават пакетите си от втория, уточни Маргарита Касабова – директор на секретариата на Областния съвет на БЧК в Силистра и координатор на програмата.
         За 5-та поредна година ДФ „Земеделие“ възлага разпределението на интервенционните запаси на БЧК. Това става в изпълнение на програма „Благотворителност“, която е финансирана изцяло с европейски средства и подпомага най-нуждаещите се хора с хранителни продукти.
БЧК и областните й структури имат ангажимент за приемат, съхранят, транспортират и раздадат хранителни продукти на социално слаби лица в цялата страна.
 
За програмата:
Разпределението на храни от интервенционни запаси за най-бедните в Европейската общност е една от пазарните мерки, която се прилага от голям брой държави-членки. Нейните цели са от една страна да бъдат подпомогнати, чрез безплатно раздаване на храни най-нуждаещите се хора, като част от социалната политика на Европейския съюз и от друга  - да бъдат реализирани неизползваните интервенционни запаси от земеделски продукти. В нея участват 13 държави и близо 13 милиона бенефициенти и тя е доказала своето значение.
Целта на Схемата “Разпределение на храни от интервенционни запаси за най-бедните в Общността” е доставката на храни, произведени от интервенционни запаси или субсидирани от Европейския съюз, в полза на лица в неравностойно положение в общността. Финансовите ресурси, количествата интервенционни продукти и наличните субсидии се определят от Европейската комисия ежегодно, в приет от нея Годишен план за разпределение на храни, по предварително направена заявка за участие от страните - членки.