Започва 16-ят Национален поход „По пътя на Бедреддин“

4/11/2012
 
        16-ят Национален поход „По пътя на Бедреддин“ започва утре (05.11.2012 г.)  от Силистра. Негови организатори са Културно-просветното дружество "Родно Лудогорие", Министерството на образованието, младежта и науката и общините и музеите в Силистра, Дулово, Исперих и Разград.
       За първи път тази година походът бе предшестван от семинар, който се проведе днес (04.11.2012 г.) в залата на Общинския съвет в Силистра. Той бе подкрепен от областния управител Николай Димов, народният представител Стефан Господинов и председателят на местния парламент д-р Мария Димитрова.
       Участие във форума взеха и преподаватели по история от област Силистра, общественици и поддръжници на дейността на Културно-просветното дружество, чиято дейност е насочена към представяне на примери, които обединяват етносите и религиите в национален и световен мащаб.
         Син на баща мюсюлманин и на майка християнка, прочут учен от духовните центрове на Анадола, мистик на Исляма и създател на духовен орден, през 1413 година Бедреддин от Симавна повежда въстание против Османската империя и нейния феодален ред, разказа секретарят на културно-просветното дружество Родно Лудогорие д-р Анатолий Кънев. Той припомни, че въстанието е „тръгнало“ от Силистра и обхваща земи от днешна Североизточна България до Одрин и Мала Азия. В армията на Бедреддин се включват българи, турци, гагаузи, евреи.
       Представени бяха нови издания на книгите „Трима радетели за християно-мюсюлманско единение", „Влюбеният облак“ и „Самотният пешеходец“.
       За принос в българската история, с грамота бе отличена Мария Великова – преподавател по история в дуловското училище „Христо Смирненски“.
       Личността на Бедреддин допълни и научният ръководител на похода проф. Христо Матанов от СУ „Св. Климент Охридски“. Той ще изнесе лекция и по време на утрешното откриване на похода – в 8:30 ч. в художествената Галерия в Силистра.
      В следващите два дни участниците ще преминат през Дулово, Окорш, Исперих, Свещари, Ясеновец и ще пристигнат в Разград. Предвидени и културогични семинари с участието на учители и учени. Ще бъдат обявени и победителите в проведения в училищата в цялата страна Национален ученически конкурс за мултимедийни проекти, есета, стихотворения и рисунки на две теми - "Времето на Бедреддин (1359-1420) и неговото въстание (1413 - 1418)" и "Идеите на Бедреддин през призмата на съвременния и модерен свят".
       За следващата година организаторите предвиждат да проведат семинарни срещи и в Софийския университет „Св.Климент Охридски“.