Областният управител Николай Димов се срещна с посланика на Р Турция у нас

24/10/2012
 
       Областният управител Николай Димов бе домакин на протоколна среща с Негово Превъзходителство Исмаил Арамаз – посланик на република Турция у нас.
       Посланик Арамаз бе на еднодневна опознавателна визита в Силистра, в която е придружаван от Генералния консул на Турция в Бургас Джем Улусой.
Основна тема на разговорите, в които участваха и зам. областният управител Тодора Цонева и главният секретар Николай Колев, бе възможността за задълбочаване на икономическото сътрудничество между Турция и България и в частност - област Силистра.
     От България, Южната ни съседка внася основно дървен материал, слънчоглед и скраб, стана ясно на срещата. Посланик Арамаз сподели, че към настоящия момент годишният стокообмен между двете държави възлиза на около 3 милиарда евро - България осъществява износ за около 1,8 милиарда евро, а Южната ни съседка  - за около 1,2 милиарда евро.
     И двете страни в днешните разговори заявиха общото си желание да бъде развивано икономическото взаимодействие, за което потенциал има в областта на търговията, строителството,  селското стопанство и преработвателната промишленост.
     По време на визитата си, посланик Арамаз сподели като проблем - съществуващия визов режим за турските бизнесмени. „Като член на Европейския съюз, България не може едностранно да премахне този режим“ посочи в отговор Областният управител Николай Димов,  но изтъкна усилията на българското правителство - да бъде облекчен процесът по издаване на визи за турски граждани.
      В рамките на срещата, посланик Арамаз запозна събеседника си и със затрудненията, които среща в Силистра новоизбраният местен мюфтия. Областният управител пое ангажимент да провери казуса и да съдейства за разрешаването му, в рамките на своите правомощия.
      Като положителни бяха оценени традиционно добрите връзки в областта на културата в област Силистра. В този смисъл, посланик Арамаз разказа, че на база подписан между двете правителства протокол за опазване на културното наследство в България и Турция, предстои скорошен ремонт на силистренската Куршумлу джамия.
       На финала на срещата, дипломатът и областният управител Николай Димов изразиха позицията си, че в 21-ви век няма никаква причина двете страни да не развиват истинско и успешно взаимоизгодно партньорство.
В заключение, Негово Превъзходителство изрази възхищението си от природата в област Силистра и от мащаба на обработваеми земи в района.

      Визитата на посланика на Р Турция продължи със срещи с кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов и с председателя на Общинския съвет д-р Мария Димитрова.