Областният управител Николай Димов: „Да си българин не e въпрос на име, гражданство или произход! Да си българин е въпрос на воля, морал и усещане за принадлежност!“

24/10/2012
 
        Област Силистра отдаде днес (24.10.2012 г.) почитта си пред безсмъртното дело на сънародниците ни, жертвали живота си за осъществяване на националния идеал за Свободна и обединена България, по време на Балканската война (1912-1913 г).
        На мемориала „Военно гробище…“ в Силистра бе изпълнен ритуал по отдаване на почит към предците ни, оставили траен отпечатък в българската, балканската и европейската история с безпрецедентния си героизъм и военно майсторство.
        Събитието е под егидата на областния управител Николай Димов и бе подкрепено от Съюза на ветераните от войните, Регионален клуб „Традиция“, Областен военен отдел, Областният съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Община Силистра.
        Следвайки пътя на военните действия, на тази дата преди 100 години по време на Балканската война, части на Трета българска армия навлизат в Лозенград и са тържествено посрещнати от местното българско население. В същото време  - на 24 октомври 1912 г. е подновено и настъплението на 1-ва и 3-та български армии към Цариград.
        Представителна група на Регионален клуб „Традиция“ застана на почетен караул до паметния знак, а ученици образуваха кордон от национални флагове. Своята почит към делото на сънародниците ни отдадоха и народният представител Стефан Господинов, кметове, зам.-кметове и председатели на общински съвети от 7-те общини на област Силистра, ветерани от Втората световна война, директорите на областната дирекция на МВР и на Пожарна безопасност и защита на населението – комисар Ивелин Иванов и комисар  Румен Мъров, действащи и запасни военни, ученици и преподавателите им, представители на политически организации и общественици.
        Молитва, за вечен упокой на войнските души, отслужи отец Георги от Доростолската Митрополия, а секретарят й - йеромонах Емилиан представи обръщение на  Доростолския митрополит Амвросий.
        „Балканската война поставя края на петвековното османско господство на Балканския полуостров, а светът е възхитен от подвига на българската армия…“ припомни в словото си за славните исторически събития, кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов. Той изрази увереността си, че „българският дух и национална гордост осмислят нашата идентичност в европейското семейство“.
        „Да си българин не e въпрос на име, гражданство или произход! Да си българин  е  въпрос на воля, морал и усещане за принадлежност!“, подчерта в обръщението си към участниците в честванията областният управител Николай Димов и изтъкна: „Доказват го стотиците български студенти, които преди 100 години се завръщат в България за да се влеят в редиците на българската войска. Доказват го хилядите земеделци, занаятчии, чиновници и интелектуалци, които за една вечер  се превръщат в истински войни и с масови героизъм и накараха да замлъкне цяла Европа!“. В историята ни има  такива разтърсващи примери за единение като Балканската война, определяна като войната на българските надежди, изтъкна Областният управител и призова: „ Нека преклоним глава пред генералите, офицерите, войниците и опълченците, които изпълниха възрожденския завет, и воюваха за свободата на своите братя от Източните Родопи, Одринска Тракия и Македония. Нека с поведението си бъдем достойни за своята история!“
        С минута мълчание и паметен залп бе отдадена почит към хилядите наши герои загинали в Балканската война, в Първата световна война и за свободата на Южна Добруджа.
           Представители на държавната и местна власти, на исторически музеи от областта, на политически организации, ученици, общественици и родолюбиви силистренци поднесоха венци и цветя в знак на преклонение пред сънародниците ни.
         След ритуала, участниците в честванията се отправиха към Зала 13 на Художествената галерия в града, където се срещнаха с участниците от област Силистра в Националния ученически конкурс за есе, реферат, изследване, презентация и/или рисунка, на тема „Балканската война (1912-1913 г.) – война освободителна“. Конкурсът е организиран от Съюза на ветераните от войните, със съдействието на Министерството на образованието и Националния инициативен комитет за честванията на 100 г. от Балканската война.
         Националната комисия е класирала 126 реферата, 23 разказа, 29 репортажа, 36 очерка, 10 интервюта, 63 есета, 32 стихотворения и 153 рисунки, от цялата страна. От област Силистра, до финал са достигнали 26 ученика от общините Силистра, Тутракан и Дулово. На тях и на преподавателите им, от името на организаторите, заместник-областният управител Тодора Цонева връчи грамоти и подаръци.
        На специално обособен кът в залата на Хидожествената галерия, силистренци имаха възможност да разгледат оръжия и униформи от Балканската война и да си припомнят исторически факти.
       Чрез мултимедийна презентация, подготвена от Даниела Недялкова – експерт библиотекар в регионалната библиотека „Партений Павлович“ в Силистра, бяха онагледени подвизите, тежките моменти и победите в Балканската война.
             
            Исторически факт:

Великият 31-ви силистренски полк, сформиран непосредствено след Освобождението на България, прави бойното си кръщение именно по време на Балканската война. Името на полка, командван тогава от полковник Марко Марков, се свързва с боевете при Селиолу, Караагач, Тарфа, Лозенград, Гечкинли, Петра и Чаталджа.