Нов православен храм бе осветен в тутраканското село Белица

7/10/2012
 
 
            Жителите на тутраканското село Белица от днес (07.10.2012 г.) могат да запалят свещ в своята нова църква „Свети дух“.
Тя бе осветена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит, който е духовен ръководител на  Тутраканската околия. След освещаването, бе отслужена и първата тържествена Света литургия.
Новата духовна придобивка бе дълго чакана от хората в селото, които досега можеха да се помолят и да запалят свещ в скромна църква, строена през 1873 г.
Храмът „Свети дух“ е разположен в центъра на селото, на площ от  около 320 кв. м. Първата копка и основният му камък са положени на 14 юли 2001 г. от митрополит Неофит. Реалното строителство започва през 2006 г., а от 2011 г. се работи и по вътрешното оформление. Изографисването на иконите и иконостаса са дело на иконописците Вера Върбанова и Елеонора Караиванова.
Семейство Денчеви, Земеделска кооперация „Изгрев“ в Белица, тутраканските ротарианци, Община Тутракан са сред най-мащабните дарители, благодарение на които селото има своя нова кръстокуполна църква, разказа кметът на  Белица Костадин Манев. Той сподели, че почти всеки от близо 600-те жители на селото е дал своя лепта за новия храм.
            Празничното събитие на село Белица споделиха областният управител Николай Димов, народният представител Стефан Господинов, кметът на община Тутракан д-р Димитър Стефанов и заместникът му Петя Князова-Василева и гости от съседни населени места и общини.
            Областният управител и кметът на община Тутракан дариха на църквата върбови дръвчета. Те бяха засадени в парковата зона на храма, като символ на мъдрост и източник на лечебни сили, според християнските вярвания.
            След тържествените ритуали, за миряните бе даден курбан за здраве.