Тутракан празнува!

21/9/2012
 
            „Нека в работата ви в общинския съвет ви води единствено обещанието, което сте дали на гражданите, заклевайки се като общински съветници – във всичките си действия да се ръководите от интересите на гражданите от община Тутракан и да работите за тяхното благоденствие!“. Това подчерта в приветствието си към общинските съветници от Тутракан областният управител Николай Димов, по време на тържествената сесия на местния парламент, посветена на празника на града – 21-ви септември.
            Гости на сесията бяха и народният представител Стефан Господинов, заместник областният управител Тодора Цонева, кметове и общински съветници от предходни години, представители на общини и местни парламенти от областите Силистра и Русе, представителна делегация от турския град Чорлу, общественици и журналисти.
На тази дата, през 1940 г. по силата на Крайовската спогодба, Тутракан официално се завръща в пределите на Родината. Той е първият град в Южна Добруджа, освободен от румънската окупация.  През 1993 г. с решение на Общинския съвет, 21 септември е обявен за Ден на Тутракан. Тази година официално денят бе обявен за празничен и неприсъствен.
            Благодарност „към десетките градоначалници и общински съветници, които положиха основите на местното самоуправление и благодарение на чийто труд и вдъхновение Тутракан се развива като един истински европейски град“ отправи в приветствието си кметът на общината д-р Димитър Стефанов. Като заяви готовността си да следва добрите примери в управлението на града и общината д-р Стефанов подчерта: „Нашата цел е с общи усилия, с много труд и постоянство да съградим нашия град като едно привлекателно място за бъдещите поколения.   
            Областният управител Николай Димов увери общинските съветници, че ще подкрепи всяко тяхно решение, което е принципно и в интерес на града и неговите жители и в заключение сподели:“ Желая ви воля, за да устоите на изкушенията на постовете си, амбиция която да ви подтиква да изпълнявате гражданския си дълг достойно и решения, от които да не се срамувате, а да са повод за гордост удовлетворение“.
          В рамките на заседанието, заради безспорните им заслуги за издигане на духовното развитие и престижа на Община Тутракан и за насърчаване на благотворителността в района, с почетния знак на Община Тутракан бяха удостоени обществениците Румяна Капинчева, Ценка Бойчева и Любен Драгнев. Грамота бе връчена на световния шампион по канадска борба Красимир Костадинов, който бе сред официалните гости на празничната сесия. С множеството си световни, европейски и национални титли, младият тутраканец има безспорен принос за издигане авторитета на града и популяризирането му както в България, така и извън пределите на страната. През 2010 г. той бе удостоен със званието „почетен гражданин“ на Тутракан.
       По повод Деня на освобождение на Тутракан от румънска окупация и в навечерието на празника на Българската Независимост, в знак на признателност към сънародниците ни бяха поднесени венци на монумента, изграден в памет на мъчениците на Добруджа.
       По-късно вечерта, в салона на местното читалище кметът д-р Димитър Стефанов, придружен от народния представител Стефан Господинов и областния управител Николай Димов припомни значимите събития от местата история и поздрави своите съграждани.
В приветствието си към тутраканци, народният представител Стефан Господинов посочи: „Можем да се похвалим с герои, паднали за свободата на Добруджа, можем да отдадем почит към невинните жертви на румънската окупация… но трябва да подадем ръка и да направим мостове към нашите братя от Румъния, тъй като ние заедно имаме една обща цел – да загърбим миналото, като същевременно не го забравяме“. Г-н Господинов увери тутраканци, че кметският екип има подкрепата на държавата и в негово лице „има един приятел на Тутракан, който ще подкрепя всяко едно добро начинание“.
          Пред жителите на града, областният управител Николай Димов не скри удовлетворението си от работата на общинския екип.  „Само за няколко месеца успяхте да „насочите прожекторите“ към Тутракан с такава сила, че „заслепихте“ и най-големите скептици“, отбеляза той, а за тутраканци сподели: „в контекста на исторически правдивото събитие, каквото е връщането на Тутракан в пределите на Родината на 21-ви септември 1940 г., местният патриотизъм, който демонстрирате и с който сте известни,  се оказа не спънка, а мощен катализатор на идеи за развитието на града. Вие не чакате, не молите, не се оправдавате. Когато се налага - вземате нетипични, нестандартни, неочаквани и изстрадани решения. Учите се в движение, опитвате и продължавате. Защото знаете, че сте на прав път!“. Николай Димов изтъкна видимото развитие на града и подчерта: „Днес Тутракан вече не е просто градът между Русе и Силистра. Тутракан не е вече само градът, който ревностно пази спомените за славни битки и исторически събития. Тутракан е градът, в който изключително ценното чувство за единност, за обща цел и посока, се усеща!
            Поздравителни адреси за празника на града изпратиха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, вицепремиерът Цветан цветанов  и десетки общини от цялата страна.
Кулминацията на празненствата бе спектакълът „Среща в спомена“ на трупата „Нешънъл арт“ на известната българска гимнастичка, треньор и хореограф Нешка Робева. Той бе подарък от Общината за жителите и гостите на Тутракан.
 
            И още:
            За по-малко от година Общината е спечелила 11 проекта по европейски програми, което носи осигурено финансиране на дейности за 20 млн. лева. То е повече от три пъти годишния й бюджет, който е 6 млн. лв. Средствата са предназначени за дейности по благоустрояване, реновиране и ремонт на улиците в града и в селата на общината, на части от Дунавския парк на Тутракан, на зелени площи. По оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, чрез Агенцията по заетостта са създадени 400 работни места.