Област Силистра се включва в националната акция по кръводаряване

16/9/2012
 
 
   Акция за безвъзмездно кръводаряване започва от понеделник (17.09.2012 г.) в област Силистра. Тя е част от националната кампания, инициирана от Министерството на здравеопазването, за да се преодолее недостигът на кръв и кръвни продукти в лечебните заведения.
    За акцията в Силистра няма ограничения за кръвните групи.
   Желаещите да дарят кръв могат да го направят всеки ден - от понеделник (17.09.) до петък (21.09.) включително, от 8:00 до 16:00 ч. в Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ-Силистра, на ул. „Петър Мутафчиев“  №80 – в сградата на Медицинския център – до Регистратурата на болницата.
   В акцията ще бъдат обхванати всички представителства на държавната администрация в област Силистра, увери областният управител Николай Димов.
   В понеделник (17.09.2012 г.), от 12:30 ч. мобилен екип от Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ-Силистра ще бъде позициониран в Областна администрация-Силистра и  всички работещи в нея, които отговарят на изискванията, ще дарят кръв.
   Кръводарителите трябва да са напълно здрави, да не са по-възрастни от 60 години,  теглото им да е над 50 кг. и да представят документ за самоличност. 24 часа преди кръводаряването не бива да се употребява алкохол и да се приемат медикаменти.
    За администрации и институции, които имат непрекъснат режим на работа с граждани, е създадена организация и има готовност – мобилен екип да поеме доброволците на място, съобщи директорът на МБАЛ-Силистра д-р Даниела Костадинова.

            Дарената кръв ще облекчи значително нормалното функциониране на лечебните заведения в област Силистра.