Зам. областният управител Тодора Цонева бе гост на тържествената сесия на Общински съвет-Силистра, по повод празника на града - 14 септември - Кръстовден

14/9/2012
 
     “Вярвам, вече сте се убедили, че работата в обществен интерес не е лесна и не е за всеки. Но всеки, който се е нагърбил с нея е длъжен да я върши достойно и с чест!“. Това подчерта в обръщението си към общинските съветници заместник областният управител Тодора Цонева днес (14.09.2012 г.) по време на тържествената сесия на Общински съвет-Силистра, посветена на юбилейният 20-ти Празник на града - 14 септември – Кръстовден.
     За пръв път в историята на местното самоуправление, след деловата си част, празничното заседание на Общинския съвет бе изнесено в Дунавската градина. От името на политическия кабинет на Областна администрация-Силистра, зам. областният управител Тодора Цонева препотвърди подкрепата  „за всяко принципно решение и действие в интерес на гражданите и за развитието на Силистра и общината“, което общинските съветници вземат, и подчерта: „Съдържателното историческо минало на Дуросторум-Дръстър е задължаващо към всички, които имат претенцията да ръководят Силистра днес!“
     Гости на празничната сесия бяха министърът на Околната среда и водите Нона Караджова, зам. министърът на Регионалното развитие и благоустройството Николина Николова,генералният консул на Руската федерация в Русе Владимир Климанов, кметове и председатели на общински съвети от цялата област, делегации от побратимени на Силистра градове и десетки силистренци.
     В своето обръщение, председателят на Общински съвет-Силистра д-р Мария Димитрова посочи, че в тържествени моменти като днешния, хората, ангажирани с управлението на града и общината осмислят своята отговорност - заедно да работят за своите съграждани. Кметът на общината д-р Юлиян Найденов изрази своята увереност, „че само след като преодолеем различията си можем да постигнем успеха, който да е видим и да го усетят всички - да построим едни наистина реални, добри условия на живот“.
     Изнесеното заседание, народният представител Стефан Господинов определи като знак, който  по думите му „се дава от днес – занапред – да е един добър пример – всички заедно да се опитаме да променим нещата в този град – към добро“. Той обърна внимание на общинските съветници, че разликата между парламента и общинския съвет е само в броя на хората, които засягат решенията. „А вие знаете, че всеки един човек е важен – и един човек да бъде засегнат – това е проблем - не само за него самия, а и за обществото“, припомни г-н Господинов.
     В духа на съвместната дейност за благото на цялата общност бе и приветствието на Доростолския митрополит Амвросий, който се обърна към общинските съветници с думите: „Проблемите на хората тук - в региона - нямат цвят! Независимо от вашите политически предпочитания, всички сте длъжни да работите за хората! Да служиш на хората означава – да бъдеш негов слуга!“
     За първи път бе връчен Годишен приз на гр. Силистра. С отличието бе удостоена Светлана Тодорова - треньор на юношеския отбор по баскетбол „Доростол", който е шампион на България.
     В предиобеда на 14 септември, проявите за празника на града бяха насочени към най-малките жители на Силистра. Tе имаха възможност да участват в пленер за рисунка, в „работилничка за  вълшебства“, в лятна читалня…
Тази вечер в 19:30 ч., на централния градски площад в Силистра е кулминацията на празника на града. Предвидени са и празничен концерт на оркестър „Орфей”, с ръководител Георги Янев, музикално-визуално лазерно шоу, под надслов „Честит празник, Силистра!” и светлинно шоу с китайски фенери и ефекти „Светлина срещу насилието”.