Зам. областният управител Тодора Цонева към художника Петър Чаушев: "Изложбата ви внася не само очарование, но и стил в събитията, посветени на празника на Силистра!"

11/9/2012
            50 маслени платна, вдъхновени от Силистра показа днес (11.09.2012 г.) в тематична своя изложба известният живописец Петър Чаушев. Творбите му са подредени в Художествената галерия в областния град. Преобладават дунавските мотиви, но почитателите на художника могат да се насладят и на картините му от поредиците „Паралакс“ и „Хоризонт“.
          „Досегът с творбите на Петър Чаушев носи истинска естетическа наслада за сетивата“, сподели при откриването на изложбата заместник областният управител Тодора Цонева и подчерта, че експозицията „внася не само очарование, но и стил в събитията, посветени на празника на Силистра и е неоценим подарък за гостите и жителите на града“.
            Събитието уважиха кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, представители на културни институции, на бизнеса и десетки ценители на изкуството на Петър Чаушев. Изложбата е част от поредицата културни прояви, посветени на Дните на Силистра.
            В богата си биография, 78-годишният творецът има 23 самостоятелни изложби. Негови платна притежават художествените галерии в Силистра, Добрич и Търговище, както и в  румънски галерии в Кълъраш и Слобозия. Негови картини притежават и частни колекционери от Швеция, Франция, Германия, Гърция, Турция и Румъния.