96 години Тутраканска епопея

2/9/2012
           
            96-та годишнина от Тутраканската епопея бе отбелязана днес (02.09.2012 г.) на мемориалния комплекс „Военна гробница-1916 г.“, край тутраканското село Шуменци.
Във възпоменателния събор на най-голямото военно гробище в България участваха заместник областният управител Тодора Цонева, народният представител Стефан Господинов, кметът на община Тутракан д-р Димитър Стефанов със своите заместници, представители на областните военни отдели в Силистра и Добрич, на политически партии, патриотични организации и съюзи.
            Събитието бе организирано от Историческия музей, Община Тутракан и общинското сдружение за туризъм.
            Заупокойна литургия отслужи архиерейският наместник отец Илия Тонков. Представители от Военно формирование 32420 в Русе, на регионалния клуб „Традиция“ от Силистра, на родолюбивия комитет „Крум Страшний“ от Шумен и местна младежка представителна група  застанахa в почетен строй в мемориалния комплекс.
             „В онези славни дни на 5 и 6 септември 1916 г., нашите  войници и офицери, с цената на живота си, само за 33 часа успяват да сломят съпротивата на многобройната румънска армия и да преодолеят една укрепителна система, считана за непревземаема“, припомни в обръщението си кметът на община Тутракан д-р Димитър Стефанов. Той допълни, че „Тутраканската епопея“ има своето запазено и свято място в националното ни самосъзнание, тъй като победата на българската войска е поставила началото на освобождението на Южна Добруджа от румънската окупация.
„Днес, 96 години след това паметно събитие, отдаваме заслуженото на онези, които допринесоха за връщането на Южна Добруджа в пределите на България“, изтъкна в приветствието си народният представител Стефан Господинов и изрази убеждението си, че „именно днес, повече от всякога в глобализирания свят, ние трябва да съхраним българщината, вземайки пример от нашите деди“

           По традиция от 1941 г., всяка година в първата неделя на септември, се прави възпоменателен събор за загиналите и намерили покой в едно гробище – над 8000 души -  победители и победени. Днес, венци на признателност и почит бяха поднесени пред паметника – обелиск в комплекса, на който на български, румънски, турски и немски е изписано: "Чест и слава на тия, които са знаели да мрат геройски за тяхното отечество!".