Николай Димов - при откриването на Международната Дунавска седмица в Тутракан: "За организацията на подобно събитие в такъв формат и мащаб, се изискват не само време, хъс и качества, но и голяма доза кураж и авантюризъм..."

29/7/2012
 
       С оперетата „Царицата на чардаша“, представена от Държавна опера Русе на открита сцена до брега на Дунав, в Тутракан бе дадено официалното начало на първата по рода си в района на Долен Дунав „Международната Дунавска седмица“. 
       Мащабната инициатива има за цел не само да създаде заслужени приятни емоции за жителите и гостите на Тутракан, но и да фокусира вниманието върху потенциала на общината, обяви при откриването на събитието снощи (28.07.2012 г.)  заместник-кметът Петя Князова-Василева.
        „Дунавската седмица“ е организирана от Община Тутракан, Общинското сдружение за туризъм и Историческия музей. Нейната кулминация ще бъде на 4 август, когато с огнено-светлинен спектакъл в реката ще бъде пресъздадена легендата за възникване на Дунав. Същият ден (04.08.), ще бъде направен опит за изграждане на своеобразен мост от балони между двата бряга на реката, ще се проведат състезания с рибарски лодки и за най-добрър улов, конкурси  - за рисунка на асфалт и за „Мис Тутракан 2012“ и др. На 3 сцени в Дунавския парк ще гостуват групите „Уикеда”, „Джанго Зе”, Тома, със свои музиканти, „G-Rock” от Силистра, „Vivateens“ от Тутракан.
        Развлекателните и културни прояви се балансират и с практични форуми, насочени към бизнеса и земеделските производители: на 2 август (четвъртък), в НЧ „Никола Вапцаров“ ще се проведе семинар на тема „Тютюнопроизводството – възможности за попълване на доходите на производителите от засегнатите региони“, който ще бъде последван от изнесен Консултативен съвет по тютюна. Участие в събитията ще  вземе и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. За 3 август (петък) е планирана  Международна конференция на тема  „Бъдеща съвместна работа на крайдунавските градове.
       „За организацията на подобно събитие в такъв формат и в такъв мащаб се изискват не само време, хъс и качества, но и голяма доза кураж  и още по-голяма доза  авантюризъм“, посочи в приветствието си към организатори и участници областният управител Николай Димов, но подчерта: „Рискът определено си заслужава, когато е мотивиран от ясно обявената и следвана цел – Тутракан да излезе от анонимност да се развива  като привлекателно място за живот и бизнес, като атрактивен град и изненада за туристите“. Областният управител изрази убеждението си, че „следващите дни ще се създадат добри и полезни познанства и между двата бряга на Дунав между Тутракан и Олтеница, които имат всички шансове да се развият в успешни бизнес-партньорства“ и в заключение сподели: „Надявам се, че това е началото на една традиция, която да разкрие прелестта на Дунав при Тутракан“.
         В официалното си приветствие, народният представител Стефан Господинов изрази убеждението си, че чрез този първи по рода си голям фестивал по Долен Дунав ,Тутракан ще получи много възможности за развитие на бизнеса, за подобряване на градската среда и за създаване на международни контакти.“
         Сред десетките прояви, в които своята причина да се забавляват край реката ще намерят и деца и възрастни, са турнирите за майстори и аматьори по шах, табла, спортен бридж, планирани за 1 август.
             Подробна информация за „Международна Дунавска седмица“ – на сайта на Община Тутракан - http://tutrakan.egov.bg