Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси - с изложба в Силистра

4/7/2012
 
 
          Пътуващата изложба „С нас те направиха първата крачка и успяха“ гостува днес (04.07.2012 г.) в Силистра. Тя е позиционирана в централната част на града. Включва 40 фотографии,  чрез които се „разказват“ историите на част от 650-те хиляди българи, възползвали се от възможностите на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ипредставя резултатите от успешни проекти, реализирани в рамките на 141 схеми, финансирани със средства от оперативната програма.
            „Беспорен факт е, че Европейският съюз отделя милиарди от бюджета си за да инвестира в своите граждани“ посочи, при откриването на изложбата, областният управител Николай Димов и допълни: „Това е така, защото именно с повишаване на нашите знания, умения и компетенции, ние можем да изградим икономиката си, а от там – да предоставяме социални услуги, които касаят здравеопазването и образованието ни. Това, от своя страна, дава възможност на нашите деца да доразвият своите дарби и таланти“. Като отбеляза, че близо 10 % от населението на България се е възползвало за 6 години от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, Областният управител изрази надеждата си - сериозна част от бъдещите бенефициенти на програмата да са от област Силистра.
            В официалната му част, събитието бе подкрепено и от кмета на община Силистра  д-р Юлиян Найденов, от ръководители на регионалното и местните представителства на Бюрото по труда, дирекциите „Социално подпомагане, фирми и учебни заведения с добри практики от изпълнението на проекти по Програмата.
            Изложбата  преминава последователно през всички областни градове в страната.
            Тя е съпътствана и от „Ден на отворените врати“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и  от среща с бенефициенти по нея.
33 са сключените договори директно с бенефициенти от област Силистра от старта на оперативната програма през 2007 г. до днес. Общата им стойност е около 3,8 млн.лева, а реално изплатените средства са над 1,9 милиона лева, като в тези суми не се включват изпълнявани на територията на областта схеми с директно предоставяне на финансова помощ, които са с национален обхват.