Областният управител Николай Димов оглави инициативния комитет за изграждане на "Мемориална стена на славата", към паметника на 31-ви Силистренски пехотен полк

27/3/2012
 
            Областният управител Николай Димов оглави инициативния комитет за изграждане на „Мемориална стена на славата“, към паметника на 31-ви Силистренски пехотен полк в гр. Силистра. Съставът му бе актуализиран днес (26.03.2012 г.), по време на заседанието на Областния съвет за култура и образование.
            Почетен председател на Комитета ще бъде  ръководителят на силистренската организация на Съюза на ветераните от войните д-р Георги Дюлгеров. Представители на културни институции, на общините, на организациите на ветераните и на областна администрация са част от инициативата, която повече от 5 години търси своята реализация.
           В емоционално обръщение към присъстващите, председателят на общинския съюз на ветераните в Силистра д-р Георги Дюлгеров сподели очакването си - дългогодишната мечта на ветераните - техните бойни другари, загинали по бойните полета на Унгария и Югославия,  да бъдат подобаващо почетени в Силистра - най-после да бъде осъществена.
         „Недопустимо е в града, чието име носи 31-ви Силистренски пехотен полк да няма паметен знак, който да запази имената на героите ни и да ги остави в наследство на децата ни“, посочи областният управител Николай Димов. Той оповести инициативата, за чиято реализация вече се работи в Областна администрация-Силистра – към родолюбивата идея да бъдат привлечени и роднини на войните от 31-ви Силистренски пехотен полк. Вече са разпратени близо 80 писма до кметове на общини в цялата страна, от родните места на войните от полка, чрез които е популяризирана инициативата. “Издирват се и живи родственици на загиналите, които заедно с общините да бъдат привлечени към изграждането на „Стената на славата“”, съобщи Николай Димов. Той сподели и намерението си – към инициативния комитет да бъдат привлечени представители на Kамарите на строителите, на архитектите и на инженерите и конструктурите, за да е по-практична и ефективна дейността на ангажираните институции и хора. Същинската работа на Комитета започва още пред следващата седмица, информира Областният управител.
 
            В рамките на заседанието, провело се в областната администрация, бе сформиран и Инициативен комитет за отбелязване на 100 години от Балканската война (1912-1913 г.), и освобождаване на част от откъснатите български земи и население. Той ще бъде председателстван от областния управител, а него ще участват представители на Съюзите на ветераните от войните в областта, кметове на общини, представители на музеи, на областен военен отдел в Силистра, на Областния съвет на съюза на офицерите, сержантите и войниците от запаса и резерва и др. Приета бе и тематична Областна програма, в която са включени всички инициативи и събития, предложени от Общините  - изложби, рецитали, паметни вечери, презентации, фотографски изложби, уроци по родолюбие и др., включени в съответните Общински програми.