Посланикът на Р Румъния у нас Антон Пъкурецу посети Тутракан

28/5/2012
 
           
                Създаване на речна транспортна връзка между Тутракан и Олтеница, организиране на съвместен икономически форум за обмен на добри практики при реализирането на европейски проекти и насърчаване развитието на културните връзки между двата града – тези идеи за пряко сътрудничество обсъдиха днес (28.05.2012 г.) румънският посланик Антон Пъкурецу, кметът на община Тутракан д-р Димитър Стефанов и областният управител Николай Димов.
               Г-н Пъкурецу бе на еднодневна опознавателна визита в крайдунавския град, по покана на кмета на община Тутракан. Той бе придружен и от културното аташе в посолството на Р Румъния у нас Глегоре Герчану. Негово превъзходителство увери българските си събеседниците, че след местните избори в Румъния  (нарочени за 10 юни), ще съдейства максимално за организацията на официална среща между ръководствата на общините Олтеница и Тутракан, на която да бъдат обсъдени и конкретни предложения за съвместна дейност.

               В рамките на визитата си, посланик Пъкурецу посети Мемориалния комплекс „Военна гробница-1916“, край тутраканското село Шуменци. Представителите на двете държави поднесоха венци и цветя пред паметника-обелиск в комплекса, където вечен покой намират повече от 8000 войници и офицери - българи, румънци и немци.