27-ят поход "По пътя на четата на Таньо войвода" тръгна днес от Тутракан

30/5/2012
 
           
             27-ят поход „По пътя на четата на Таньо войвода“ тръгна днес (30.05.2012 г.) от Тутракан. Той се организира от Културно-просветното дружество „Родно Лудогорие, Национален комитет „В. Левски“ и музеите и Общините на Тутракан, Исперих, Разград и Попово.
В него участват над 500 ученици, придружени от своите преподаватели по история. В рамките на похода, в различните населени места, са предвидени и съпътстващи прояви -  прегледи на маршовата песен и участия на самодейни състави. С тях ще бъдат обхванати   над 30 000 участници от Силистра, Тутракан, с. Средище (общ. Кайнарджа), Разград, Исперих, Попово и София.
            „Съдбата отреди на нашия град да стане част от великата Априлска епопея, когато българският народ въстана, за да защити честта и достойнството на поробената си Родина, за да извоюва така жадуваната от всички българи свобода “, припомни в приветствието си при откриването на похода в Тутракан кметът на Общината д-р Димитър Стефанов. Той изказа благодарността си към организаторите и  участниците в националното събитие за усилията, които полагат да се поддържа и развива родолюбивата традиция. Изтъквайки отговорността на поколенията към делото на предците ни, д-р Стефанов подчерта: „Община Тутракан ще продължи да полага сериозни усилия, внимание и средства за опазване, съхраняване и популяризиране на културно-историческото наследство на града и Общината, както и да поощрява младите хора да участват в такива патриотични инициативи“.
            Участниците в похода поднесоха венци и цветя пред паметниците на Васил Левски, Панайот Хитов, Пантелей Киселов, ген. Суворов и Паметника на мъчениците  на Добруджа в Тутракан, като част от традицията да се почитат всички паметните знаци в населените места, по пътя на четата на Таньо войвода и да се припомнят историческите факти, свързани с тях. За да бъде гарантирана безопасността на походниците, Община Тутракан ремонтира основно и обезопаси с перила пътеката в горския участък край село Пожарево, водеща  към паметната плоча на Таньо Войвода и Панайот Хитов.
В началния етап на похода участваха и областният управител Николай Димов, народният представител Стефан Господинов и началниците на  областните военни отдели в Силистра и Търговище. Те наблюдаваха и една от възстановките на събитията отпреди 136 години, когато на 16 срещу 17 май 1876 г., 6 часа преди Ботевата чета да достигне до Козлодуйския бряг, 28 четници, водени от Таньо войвода (Таньо Стоянов Куртев) преминават Дунав и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Днес, на същото място, 28 „четника“ от средните училища в Тутракан, доплаваха с 4 лодки до българския бряг и положиха клетва за вярност пред Отечеството.
„За мен е истинско удоволствие и чест да присъствам на днешния урок по родолюбие и патриотизъм!“, сподели пред участниците в похода областният управител Николай Димов, като подчерта значимостта на мащабната проява: „Събития, като днешното имат силата да ни събират на едно място и да ни обединяват. Защото те ни припомнят драматичните, но величави събития от преди 136 години, когато народът ни заяви и защити правото си на свобода. Защото ни напомнят за личности като Таньо войвода, Панайот Хитов, Ботев и Левски и ни дават истинското усещане за българи“.
            Акцент върху усещането за родова памет и патриотизъм, което провокира проявата, постави в приветствието си и народният представител Стефан Господинов, като посочи: „Чрез събития като днешното можем само да изразим своята признателност към тези герои, можем само да склоним чела пред тях и да се учим от тях!“
От днес до 2 юни участниците в похода ще преминат през 28 селища в Лудогорието и Поломието, следвайки бойният път на четата на Таньо войвода. Крайната им цел е местността “Керчан баир”, край поповското село Априлово, където е лобното място на Войводата.

          Научен ръководител националния поход е историкът акад. Георги Марков, а негов традиционен комендант – секретарят на Културно-просветното дружество „Родно Лудогорие“ – д-р Анатоли Кънев.