Н. Димов: "Нека празнуваме като горди потомци на народ, който е бил център на книжовността в същата тази Европа, която години наред бленувахме!"

24/5/2012
 
 
 
              „Днес не честваме! Днес не отбелязваме!Днес не скърбим за героите ни!... На 24 май наистина празнуваме!... Затова нека празнуваме ограмотяването на децата си, които със старание и трепет изписват първите си букви, а ние с вълнение ставаме част от тези техни първи малки победи! Нека празнуваме като горди потомци на народ, който е бил център на книжовността в същата тази Европа, която години наред бленувахме!“. Този емоционален акцент постави днес (24.05.2012 г.) пред силистренци областният управител Николай Димов, по време на тържествата за Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.
              Събитието на площад  „Свобода“ бе предшествано от мащабно празнично шествие по една от централните улици на града. В него се включиха стотици ученици от всички силистренски училища и гимназии, предвождани от своите отличници, от представителите на местната и държавна власти. На централния градски площад, под звуците на химна на България, бе изпълнен ритуалът по издигане на националния флаг.
            „Неоспорим исторически факт е, че  стремежът на българския народ към свобода и независимост е неразривно свързан със стремежа му към образование и култура“ подчерта Областният управител в обръщението си към учениците и в подкрепа на думите си припомни:„не случайно Самарското знаме, което е светиня и символ на българското освобождение, е първото българско знаме, на което от едната страна е извезана чудотворната Казанска Богородица а от другата страна – ликовете на светите братя Кирил и Методий“. „Затова нека празнуваме със самочувствието,че и ние сме дали нещо на света – писменост на славянския свят“,посочи Николай Димов и в заключение призова: „дано опазим красотата на този ден като Празник на духовността!“  
            Своите поздравления към преподавателите, учениците, журналистите и обществениците на Силистра отправи и кметът на Общината д-р Юлиян Найденов.
            По традицията, от трибуната на площад „Свобода“ абитуриенти - отличници, със сериозни успехи в образованието, тържествено „предадоха щафетата" на бъдещите първокласници, чиито представители тази година бяха Габриела Господинова и  Александър Мораров от ЦДГ „Иглика“.
Концерт „Талантите на Силистра“ допълни празничната атмосфера.