Тутракан почете героите си в Деня на храбростта - 6 май

6/5/2012
 
            „Пристъпвам с почит и преклонение в най-голямото в България  военно гробище от войните за национално обединение, където заедно почиват костите на над 8000 българи, румънци, германци и турци. За мен е истинска привилегия да бъда с вас в Деня на храбростта на това знаково място“, сподели областният управител Николай Димов днес (06.05.2012 г.) пред участниците в тържествата за Празника на българската армия и Деня на храбростта в Мемориалния комплекс „Военна гробница -1916“, край тутраканското село Шуменци. Като изтъкна историческия принос на хилядите български войни „загинали по многото фронтове, водени от възрожденския идеал за свободна, независима и обединена  България“, Областният управител подчерта: „Част от този идеал, заплатен с хиляди човешки жертви и милиони разбити човешки съдби е постигнат - днес  България е свободна и независима държава. Но постигането на обединението ни като нация -остава наш дълг-не само към децата ни, но и към  предците ни”.Николай Димов изрази увереността си, че „ако успеем да постигнем това обединение - за родолюбиви, съдържателни и смислени дела - ще имаме право да се гордеем не само с историята, но и с настоящето си..., ще имаме и самочувствието да произнасяме на глас думите, изписани на този обелиск: “Чест и слава на тия, които са знаели да мрат геройски за тяхното отечество!“.
         Гости на събитието, организирано от Община Тутракан и Историческия музей в града, бяха народният представител Стефан Господинов, представители на военни и патриотични организации от Силистра, Търговище и румънските градове Кълъраш и Констанца, общественици, десетки  граждани и гости на община Тутракан.
        „В този ден палим свещ и коленичим, за да почетем паметта на 180-те хиляди наши сънародници, загинали във войните за национално обединение. Между тях са и  повече от 53 хиляди войни, загинали в Балканските войни,  над 2000 войни, загинали в Тутраканската епопея по време на кръвопролитната Първа световна война, когато в продължение на три години българската армия воюва на три фронта, припомни  кметът на Тутракан д-р Димитър Стефанов и подчерта, че 6-ти май е ден, „в който най-добре осъзнаваме, че тези жертви не бяха дадени напразно, че благодарение на тях България оцеля, зае достойно място на европейската карта и постигна европейско бъдеще за своите деца.“
       „Убеден съм, че всички ние осъзнаваме подвига на участвалите в боя за Тутраканската крепост и саможертвата на загиналите войници, посочи в обръщението си и народният представител Стефан Господинов и призова: „Нека продължим и днес тяхната мисия и да обичаме България със силата и страстта, които те ни завещаха!“
         Точно в 11:00 часа бе запален вечният огън в Мемориалния комплекс.  Архиерейски наместник отец Илия Тонев отслужи панихида за героите и освети бойните знамена на 31-ви Силистренски полк, на клуб „Традиция“ и мемориалната чета на Таньо войвода и детската чета „Млади българи“ от тутраканското училище  „Христо Ботев“.
         Представители на местната и държавна власт и десетки родолюбиви граждани поднесоха венци и цветя в знак на признателност към загиналите във войните свои сънародници.

          Десетки участници в тържествата запалиха свещ в храма „Св. Георги Победоносец, изграден през 2007 г. в Мемориалния комплекс. Така е изпълнена волята и на генерал Пантелей Киселов – командващ ударното военно подразделение при овладяването на непристъпната Тутраканска крепост, който през 1917 г. е заповядал - при мемориала да се изгради храм, в който родолюбивите граждани да могат да се поклонят пред подвига на героите.