Обстановка - зима - област Силистра към 19:00-20:00 ч. на 07.02.

7/2/2012
 
           
            Без ток остават селата Сяново, Дунавец, Пожарево, част от Варненци, Долно Ряхово, Малък Преславец, Гарван и Попина в общините Тутракан, Главиница и Ситово, съобщават от Е.ОН. Локализират се повредите по два 20-киловолтови електропровода.
            Отлага се транспортирането на нуждаещите се от хемодиализа от община Дулово, Тутракан и Главиница за утре (сряда, 08.02.), поради невъзможност на техниката да пробие преспите. Пациентите, които не живеят в общинските центрове са настанени в местните болници в Тутракан и Дулово и в кметството в Главиница.
            9 души – 7 пътника от влака София-Силистра и 2-ма, пътували с лек автомобил от Велико Търново за Силистра остават също в Дулово тази нощ. Кметът на общината д-р Юксел Ахмед информира, че е създадена организация и хората са настанени в местното общежитие.
            Тежката верижна машина, предназначена за Дулово бе пренасочена към района на „Разсадника”, където близо до силистренското село Калипетрово закъса влака Силистра-Самуил. От там са спасени 20 души - 2-ма пътника, началник-влака, машинист, 2-ма души- охрана на влака от „Транспортна полиция” и 14 души – група, която е отишла да разчиства релсите от снега.  Хората са транспортирани до Силистра. Тези от тях, които не живеят в Силистра ще нощуват при близки и приятели.
           
            По разпореждане на областния управител, 2-а високопроходими автомобила и 1 снегорин осигуряват проход за линейка с 23-годишна родилка от кайнарджанското село Средище. Те ще я съпровождат по пътя към Силистра, в посока село Богорово, откъдето ще бъде пресрещната от високопроходим автомобил (МТЛБ) на противопожарната служба и транспортирана с него до МБАЛ-Силистра.
 
            Сложно остава положението с 16-годишна родилка от главинишкото село Богданци. Обстановката по пътищата там е много тежка – преспите надвишават 2 метра. По разпореждане на областния управител Николай Димов, цялата налична техника от локацията „Силистра-Шумен” бе пренасочена към Тутракан. Към 12-те снегопочистващи машини е пренасочен и един ротор и две високопроходими военни машини. Паралелно с това, чрез координирани действия с кмета на Тутракан – Димитър Стефанов -за да се скъси разстоянието – от Тутракан 3 машини (в едната от която пътува лекар от тутраканската болница) правят пробив в посока - Силистра. В същото време, от село Зафирово са изкарани два грейдера и 1-а фадрома, които правят опит да разбият път до село Богданци. Те ще съпровождат АТС-а с родилката до МБАЛ-Тутракан.
            2-ма души, закъсали в района на силистренското село Богорово, категорично са отказали да напуснат автомобила, с които са пътували. За да не бъде изложен на риск живота и здравето им, кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов информира областния управител, че е разпоредил да бъдат изведени от превозните средства и да бъдат прибрани на безопасно място в с. Богорово до успокояване на обстановката.
            Областният управител продължава и към този час да координира дейността по овладяване на кризисната обстановка в област Силистра.