ОБластновка - зима - област Силистра към 11:30-12:00 ч. на 07.02.

7/2/2012
 
 
            Пътищата в посока от Силистра за Добрич, Шумен и Русе са остават временно затворени, заради снегоновяванията, съобщиха от Областното пътно управление- Силистра. Тези действия са в изпълнение на решението, взето на заседанието на Щаба за координация от миналата седмица, за да се предотврати създаването на „тапи” от автомобили, да се сведе до минимум риска от закъсване на автомобили и бедстващи по пътищата и да се създадат условия за разчистване на пътищата от снегонавяванията, обясни областният управител Николай Димов.
            Заради сериозни снегонавявания е затворен и обходният маршрут по пътя Силистра-Добрич, през село Войново.
            Затворени за движение са пътищата Алеково – Тервел; Поляна-Попина; Иширково-Дулово; Ситово – Дулово, през Иширково; Алфатар - Войново – Кайнарджа; Секулово – Тодор Икономово; Исперих - Дулово (обработва се), Зебил-Вълкан (обработва се), Овен-Руйно-Яребица (обработва се в момента); пътят за с.Межден; Старо село – Кубрат; Стефан Караджа – Белица; от разклона с.Зафирово в посока Малък Преславец; Търновци – Черногор – Главиница; Правда – Попина – Главиница;.
            Пътищата за затворени, но има 15 патрулиращи машини, които оказват помощ на закъсали автомобили и обработват участъците, информират от Областното пътно управление в Силистра.
            Трето и четвъртокласните пътища в цялата област са труднопроходими или затворени. Непроходими за момента са всички пътища в общините Кайнарджа, Алфатар и Тутракан. Разчистените се нуждаят от постоянно уширяване, заради непрекъснатите снегонавявания.
 
            Електроподаването в  Тутраканските села Търновци, Царев дол, Антимово и Сяново е възстановено, но има смущения и чести прекъсвания, заради силния вятър, информира кметът на общината Димитър Стефанов.
            5-ма ученика от селата Грънчарово, Секулово и Скала са настанени в ученическото общежитие, заради непроходимите пътища.
           
            Всички населени места в община Алфатар са заредени с хляб и хранителни продукти, нови ще бъдат доставени утре (08.02.), съобщи кметът Йорданка Узунска. Няма селища без ток и вода. В 11 часа днес в село Алеково е доставен хляб от гр. Балчик
            Кметът на Кайнарджа Любен Сивев гарантира, че хората в селата на общината ще бъдат снабдени с хляб.
            Областният управител разпореди стриктна организация по общини, за да бъде подсигурено транспортирането на нуждаещите се от хемодиализа от Тутракан, Главиница, Дулово и Кайнарджа до областната болница в Силистра. За тази цел се използват тежки верижни машини (АТС –и, с каквито разполагат общините и  МТЛБ), като превозът им трябва да е подсигурен и съпътстван от снегопочистваща техника, уточни Николай Димов. Областният управител призова хората, нуждаещи се от хемодиализа (общо 43-ма души в областта) да не отказват транспортиране и последващ престой в болницата, каквито сигнали има от тях, а да подходят съвестно към собственото си здраве и да подпомогнат институциите в осигуряване на безопасността им.
           
            Учебни занятия днес (07.02.2012 г.) няма в 36 училища в 5 общини на област Силистра- Ситово, Тутракан, Главиница, Силистра и Кайнарджа.
            В община Дулово от утре (08.02.) до 10.02 (петък) включително се преустановяват учебните занятия. Заради сложната зимна обстановка, със заповед на кмета на община Алфатар, дните от 8.02 (сряда) до 10.02.(петък) включително се обявяват за неучебни за местните училища и детските градини.
 
            Обстановката е тежка, заради постоянния силен вятър и снегонавяванията. Заради ниските температури аварира и снегопочистващата техника,
           

            Остава в сила предупреждението да не се предприемат никакви пътувания както в областта, така и в направленията от област Силистра за Добрич, Шумен, Разград и Русе.