Николай Димов към румънския си колега Емил Мушат: "Един добър контакт между регионалните и местни власти е предпоставка област Силистра и префектура Кълъраш да извлекат максимума от своето георграфско положение"

4/4/2012
 
            Намеренията си за реално и резултатно сътрудничество между двата региона заявиха днес (04.04.2012 г.) областния управител Николай Димов и румънският му колега – префектът на Префектура Кълъраш Емил Мушат. Срещата между тях бе домакинствана от Регионалния офис на Техническия сектретариат на Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България (2007-2013) в Кълъраш, в рамките на координационни разговори по проекти от двете страни на Дунав.
            Емил Мушат пожела на българския си колега – „в мандата си като областен управител, чрез дейността и отговорностите, които поема в ежедневната си работа, да остави значима следа за област Силистра“. От своя страна, Николай Димов изрази задоволството си от възможността лично да разговаря с румънския си колега и го увери, че желанието за среща между тях е взаимна. „В краткия срок, от както съм на този пост, се усети необходимостта от доброто взаимодействие между двете държави и по-конкретно – между област Силистра и Префектура Кълъраш, отбеляза Николай Димов, припомняйки кризисната обстановка със замръзналата река Дунав и постигнатото добро взаимодействие при обмена на информация между двете институции. „Определено считам, че срещи в подобен формат трябва да бъдат по-чести. Те ще са гаранция, че проблемите, които възникват и които реката създава – ще бъдат решавани своевременно“,  подчерта Николай Димов.
Изразено бе взаимното желание и готовност да се работи паралелно от двете страни на Дунав за постигане на по-високо ниво на взаимодействие при кризи, провокирани или произтичащи от река Дунав, като замърсявания, наводнения, речни катастрофи, риболовно бракониерство, засушаване и борба с комарите.
            По време на разговорите, бяха очертани темите от взаимен интерес и в областта на инфраструктурното развитие, които да залегнат като основни в следващи срещи, но вече домакинствани от двете институции. Препотвърдено бе намерението и на двете страни, в това число и на представителите на местната законодателна и изпълнителна власт в Кълъраш, мащабният проект за изграждане на моста „Силистра-Кълъраш“ да бъде реализиран. Мостът е залегнал в стратегически документи за развитието и на двата региона, стана ясно на срещата. Двете страни ще синхронизират действията си на регионално и на национално ниво, за да се повиши възможността - част от дейностите по реализация на проекта да бъдат финансирани в новия програмен период 2014-2020 г, в т.ч. и чрез Програмата за трансгранично сътрудничество.
„Един добър контакт между регионалните и местни власти ще е предпоставка област Силистра и префектура Кълъраш да извлекат максимума от своето географско положение, както и да допринесе за съвместни взаимоизгодни проекти между двете правителства“, изрази увереност областният управител Николай Димов.
Конкретни механизми на взаимодействие ще бъдат обсъдени при разменени домакинства в двете институции.