Областният управител Н. Димов разпореди абсолютна забрана за движение на автомобили в област Силистра

8/2/2012

 

             16-годишната родилка от главинишкото село Богданци успешно е била транспортирана, заедно с очакващия я в съседното село Търновци лекарски екип, до Болницата в Тутракан. В момента е в операционна зала, съобщи кметът на община Тутракан Димитър Стефанов

 

            Областният управител Николай Димов разпореди рано тази сутрин, абсолютна забрана за движение на моторни превозни средства – с изключение на специализирани автомобили и снегопочистваща техника на територията на област Силистра. Мярката е наложена заради десетките безразсъдни и безотговорни водачи, които не се съобразяват с метеорологичната обстановка и изпадат в бедствено положение по пътищата. Чрез сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР-Силистра, кметовете на общини и на населените места в тях, ще бъдат препречвани пътищата във вътрешността на областта. Ако обстановката го налага - ще бъдат използвани дори автобуси и земеделска техника – категоричен е Областният управител.

            Тази сутрин той свика координационно заседание с управителите на Областно пътно управление, ВиК и фирмата, ангажирана с пътното поддържане в областта. На него Николай Димов определи като основни приоритетни цели за деня – безопасното транспортиране на нуждаещите се от хемодиализа и възстановяването на електрозахранването в населените места в област Силистра.

            Към 9:00 часа днес, без ток са 33 селища в област Силистра. Възстановено е ел.захранването в гр. Алфатар. 5 аварийни екипа на Е.ОN имат готовност да започнат работа по локализиране и отстраняване на повредите по електропреносната мрежа, уверяват от дружеството.

            По информация на ВиК, тази сутрин няма вода (заради липсата на ел. захранване)  в 4 села в община Главиница – Дичево, Суходол, Бащино и Коларово, 3 села в община Дулово – Колобър, Таслаково и Върбино и 2 села в община Тутракан – Нова Черна и Цар Самуил.

            Кметът на община Дулово Юксел Ахмед е създал необходимата организация и вече автомобили на ВиК транспортират към МБАЛ-Силистра групата пациенти на хемодиализа от общината. Те са ескортирани от роторен снегорин. Организира се транспортирането на нуждаещите се от хемодиализа и от общините Тутракан, Главиница и Ситово.

            Всички пътища от републиканската и общинската пътни мрежи остават затворени за движение.