Николай Димов: "За мен, областният управител не се изчерпва, като функция, с това - да провежда политиката на правителството на местно ниво. По-скоро, нещата трябва да се обърнат – да провеждаш интересите, политиката на съответната област по такъв начин, че да я прокараш сред приоритетите на правителството. Едва тогава има полза от тази длъжност!“

21/5/2013
       След като потвърди заявлението си за оставка (изпратена на 12.03.2012 г.), Служебното правителство освободи Николай Димов като „областен управител на област Силистра“. Решението е взето на неприсъствено заседание на Кабинета на 20.05.2013 г.
       За временно изпълняващ длъжността „областен управител на област Силистра“, до назначаването на титуляр, е определен Алтимир Адамов, по настоящем заместник областен управител. Той е на 33 г., юрист по образование.
 
       Днес (21.05.2013 г.), на последния си брифинг за представители на местни и национални медии, в Областна администрация-Силистра, досегашният областен управител Николай Димов представи мотивите за своята оставка, като обясни и мълчанието, което запази по темата: „Не съм имал за цел да оповестявам информация за оставката си публично предварително (към датата на подаването й – 12.03.). Информацията през месец март изтече от администрацията на Министерски съвет, което доведе и до редица спекулации по темата. Тогава отклоних журналистическите въпроси и не обявих предварително мотивите си, за да не се налага да  комуникирам със Служебния премиер и Министерския съвет, чрез медиите.“  По-късното гласуване на оставката, бе наложено заради ангажиментите на областната администрация, по техническата подготовка за произвеждане на изборите, обясни Николай Димов.
      Изпълнявайки обещанието си към журналистите, и за да бъдат предотвратени по-нататъшни спекулации по тази тема, Николай Димов оповести конкретните причини за решението си, така както са формулирани в заявлението му до служебния премиер (актуално към месец март). Като изтъква наличието на обществени настроения и искания за честност и прозрачност на предстоящите, към него момент (12.03.2013 г.), парламентарни избори,  посочва, че „сложната ситуацията в държавата изисква отговорни и обмислени действия, които не създават риск от задълбочаване на проблемите и обостряне на обстановката. „Според българското законодателство, областният управител провежда политиката на правителството. Назначен съм от друго правителство, което подаде оставка. Считам, че е нормално и естествено, при структуриране на ново правителство – то да иска да си създаде свой екип за работа, за срока, за който е сформирано“, посочва Николай Димов, като подчертава: „Право и отговорност на това правителство е да очертае и мащаба на промените, които има намерение да предприеме, в унисон с програмата му за стратегическите цели и приоритети, за срока на управлението му. В този смисъл, приемете това писмо като заявление за моята оставка“. И допълва: „В случай, че не е налице виждане, на новосформираното служебно правителство, за областен управител на област Силистра, който компетентно да поеме отговорността и да оглави Областна администрация-Силистра, и да е налице приемственост - приемете това писмо като предизвестие за оставка, по смисъла на чл.326 от КТ. В този едномесечен срок, считам че ще имате възможност да откриете подходяща личност за поста Областен управител“.
         „Не съм разбирал чисто тесногръдо основните функции на областния управител - да провежда политиката на правителството, на местно ниво. По-скоро приех предизвикателството, приел съм и риска - да оглавя една държавна институция, която да управлявам съгласно принципите си“, посочи Николай Димов при срещата си с журналисти и обясни: „Винаги съм се старал, и дано това да е останало като разбиране и у кметовете на 7-те общини, да не правя разлика кой кмет от коя партия е издигнат и избран. За мен, областният управител не се изчерпва, като функция, да провежда политиката на правителството на местно ниво. По-скоро нещата трябва да се обърнат – да провеждаш интересите, политиката на съответната област по такъв начин, че да я прокараш сред приоритетите на правителството. Едва тогава има полза от тази длъжност!".
          Димов увери, че няма да настъпят сътресения, от липсата му на този пост. Основният ангажимент – подготовка на новата Стратегия за развитие на област Силистра,  която ще определя посоката и възможностите за развитието на областта, през следващите 7 години, е изпълнен в срок, информира Николай Димов. И изтъкна, че Областната администрация в Силистра е сред трите, от Северния централен район, които в срок са подали новата стратегия. Той съобщи, че утре (22.05.2013 г.),  стратегическият документ  ще бъде разгледан и съгласуван на заседание на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район, в което ще участва и и.д. областен управител  Алтимир Адамов, а през месец юни, Стратегията предстои да бъде приета и от Областния съвет за развитие.
         „Администрацията се справи много добре както с техническата подготовка за произвеждане както на Референдума, така и на Предсрочните парламентарни избори, е оценката на Николай Димов.  За периода на управлението бе лаконичен: „Това, което е постигнато за тази година и половина, е плод на усилията на всички тези хора, които работят в областна администрация, и е плод на съдействието на общини и други институции“.
        Николай Димов сподели, че на наследника си на поста „областен управител“, „завещава“ две неща – две инициативи, към които е поел и личен ангажимент -  Мемориалната „Стена на славата“ на 31-ви пехотен Силистренски полк и инициативата за подпомагане на талантливи деца, с отличен успех, от семейства в затруднено материално положение. По отношение мемориалната стена на славата Николай Димов сподели: „Надявам се следващият областен управител, който и да бъде той -  да бъде един достоен човек, който да продължи тази идея, защото сме я довели почти до финала, преди реалното й изграждане! Проектът е в Министерството на културата. Предстои да премине през Специализиран експертен съвет, към министъра на културата и да се внесе в Община Силистра за строително разрешение, поясни Николай Димов.
          По отношение на инициативата му за подпомагане на талантливи деца – отличници, в затруднено материално и финансово положение, доскорошният областен управител бе категоричен: „Не можем  да искаме област Силистра да се развива, а да не полагаме грижа за тези „звездички‘, които стават всеки ден все по-малко и по-малко!“.
 
         В отговор на журналистически въпрос за бъдещето на областните администрации и за идеята те да бъдат централизирани, в плановите региони, Николай Димов каза: „Моето лично мнение е, че час по-скоро трябва да се направи ново административно-териториално деление на страната, която да включва намаляване броя на общините и броя на областните администрации. И областният управител трябва да е избираем, а не – назначаем. За да може реално с тази тежест, която той ще има, да бъде проводникът, ако щете - „чукът“, който ще налага нуждите и ще разрешава проблемите на хората, които живеят в тези административни региони“.
 
         Николай Димов бе назначен за областен управител на област Силистра на 14.11. 2011 г., с решение на Министерския съвет на Р. България.
         В отговор на журналистически въпрос, той  направи уточнението, че напуска поста „Областен управител“, а не партията, в която членува.
       „На този етап – не! – така лаконично отговори Николай Димов на въпрос по отношение спекулациите в публичното пространство, за евентуална бъдеща негова кариера като народен представител и информира, че  ще се върне към практиката си на адвокат.