Николай Димов към представителите на агро-сектора: „Фактът, че днес отново сме заедно е доказателство на убеждението ми, че всяка значима кауза може да обединява!.. Доказахте, че местният бизнес има силата и потенциала да подпомага талантливите деца с ясното съзнание, че инвестира в свои бъдещи служители“.

18/5/2013
        46 ученици с отличен успех, от област Силистра, получиха реална подкрепа на усилията си да продължат своето образование. Това стана възможно с обединените усилия на земеделски производители, фирми, организации и частни дарители, които се включиха в инициативата на областния управител Николай Димов – да бъдат подпомогнати талантливи деца, в затруднено материално положение.
          Събитието се реализира за втора поредна година.
        На съвместна среща днес (18.05.2013 г), в която участваха представители на агро-сектора, журналисти, децата-отличници, придружени от родители, преподаватели и директори на училища  от седемте общини на  областта, бяха обобщени резултатите от инициативата:
 Тя бе подкрепена от 21 кооперации, фирми, организации и частни дарители. Общата сума, предоставена от тях е 9 800 лв., разпределена сред 46 ученици. 8 от учениците - са абитуриенти. Останалите деца са ученици от 1-ви до 8-ми клас.
       „Фактът, че днес отново сме заедно е  доказателство на убеждението ми, че всяка значима кауза може да обединява. А нашата кауза е – да подкрепяме талантливите, упоритите, ученолюбивите деца на област Силистра, от семейства с материални затруднения“, сподели пред присъстващите областният управител Николай Димов. Той припомни, че смисълът на инициативата е участниците в нея – представители на различни браншове и сектори на местната икономика, да учредят фонд за стипендии на даровити деца от семейства в неравностойно положение. Целта на този фонд е ученици, с отличен успех, да бъдат подпомогнати в образованието си и при кандидатстване и обучение във висши учебни заведения..
       Персоналната подкрепа и тази година бе определена от волята на всеки дарител. Така обхватът бе разширен и един зрелостник с много добър успех, но в затруднено материално положение, ще може да отиде с връстниците си на абитуриентския бал на класа си. За други 4 деца от семейство, в тежко материално положение, бе осигурена едногодишна стипендия.
       „Оценявам високо успешното ни взаимодействие! То е ясен знак, че има благородни хора, които милеят за родния си край!“, изтъкна в обръщението си към участниците в инициативата Николай Димов, като подчерта: „С подкрепата си, Вие давате шанс не само на перспективни ученици, но и на цялата област Силистра. Доказахте, че местният бизнес има силата и потенциала да подпомага талантливите деца в областта, с ясното съзнание, че инвестира в свои бъдещи служители!“.         Областният управител изрази благодарността си, за оказаното съдействие и за осъзнатото разбиране, че „образованите, упорити и последователни млади хора, наистина са нашето бъдеще“.
         „Искрено се надявам, че този жест  е навременен и ще е стимул за Вас, и в бъдеще да упорствате за вашето усъвършенстване и образование“ – обърна се към учениците областният управител Николай Димов. Той ги увери, че трудолюбието и постоянството не остават незабелязани и изрази надеждата си, че те ще работят за развитието на своя роден край.  
         В обръщението си към преподавателите на децата - отличници и към директорите на училищата, в които се обучават,  Областният управител  изтъкна: „Вие сте призваните от обществото да създавате личности, да „премоствате“ смяната на поколенията, чрез уроците, които всекидневно изнасяте и личният пример, който давате! Но днес Вие присъствате на урок по „далновидност, родолюбие и благородство“, който се изнася от „бивши“ ваши ученици  на настоящи такива“ и ги увери: „Имате пълното право да бъдете горди с резултатите от вашия труд!“ 
        Като символичен израз на удовлетворение, от успешното сътрудничество, Областният управител връчи на всеки от дарителите персонален благодарствен адрес.
        На днешната среща, в изпълнение на ангажимента си – да бъде проследено развитието на учениците, Николай Димов представи и успехите на децата, от миналогодишното - първо издание на инициативата:
        Всички 13 абитуриенти, с отличен успех от област Силистра, които бяха подкрепени през 2012 г., вече са студенти във висши учебни заведения в България и в чужбина. В България, те продължават обучението си в Икономическия университет във Варна, в Стопанската академия „Димитър Ценов“ в Свищов, Медицинския университет-Плевен, в Русенския университет „Ангел Кънчев“, във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.  При учениците от 1-ви до 8-ми клас  (сега 2-ри до 9-ти) – 2 ученички вече са гимназистки в Силистра (в Езикова гимназия „Пейо Яворов“ и в Професионалната гимназия за стопанско управление и административни услуги „Атанас Буров“).  По-голямата част от останалите ученици са запазили много добър и отличен успех. Нещо повече - те са добавили към постиженията си и призови класирания и отличия в различни конкурси и състезания, сред които - Общинско състезание „Българският език е лесен и интересен“, в рецитаторски конкурс „Ти ни трябваш, Апостоле!“, както и участия в математическото състезание „Черноризец Храбър“ и в областния кръг на олимпиадата „Знам и мога“.
Само при  6 от по-малките ученици, се наблюдават колебания в успеха.
          „Не мога, а и не искам да крия радостта си от успехите на тези деца!“, изтъкна Николай Димов. Той изрази надеждата си, тази инициатива, превърнала се в традиция, да бъде продължена и от неговите наследници на поста.
          В навечерието на 24-ти май – Празника на Българската просвета и култура и на славянската писменост, областният управител Николай Димов благодари на представителите на местни и централни медии за съвместната работа и им пожела да не губят чувствителността и обективността си, към обществените проблеми и към дейността на областната администрация.
 
            Участници в тазгодишната инициатива за подкрепа на деца-отличници, в затруднено материално положение:
Зърно“ ООД – с. Кайнарджа,  с управител Георги Катев;
 „Н. Слатински“ ЕООД – с. Ситово, с управител Никола Слатински;
Земеделска кооперация (ЗК) „Нива – 93“ – с. Иширково, с председател Велика Славова
ЗК „Плодородие“ – с. Професор Иширково, с председател Кирил Нейков;
ЗК „ИЗГРЕВ“ – с. Белица, общ. Тутракан с председател г-жа Петра Пенчева;
Самиинвест“ ЕООД – гр. Дулово, с управител Самир Хюсеин;
ЗК „Дунав- 93“ – с. Малък Преславец,  общ. Главиница, с председател Анчо Ангелов;
Земеделски производител Юлия Узунска-  гр. Алфатар;
АГРА – 2000“ ООД – с. Калипетрово, с представител Елена Пеева;
ЗК „Златно зърно“ – с. Калипетрово, с председател Иван Динков;
Добрин Калинов– земеделски производител – с. Окорш (общ, Дулово);
Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010, с председател Цветан Филев;
„Женя-95“ ЕООД – гр. Силистра,  с управител Даниела Сивева;
Земеделски производител Георги Любенов;
Земеделски производител Георги Великов
ЕТ „Петко Костадинов Петков;
ЗКПУ „Сноп 95“ – с. Господиново–председател Живко Георгиев
„Агроспектър“ ЕООД – с. Калипетрово– управител Огнян Мавродинов
Земеделски производител Пламен Кундурджиев
Екатерина Колева – служител в Областна администрация-Силистра
сем. Красен и Грета Димови - юристи