24 196 доброволци чистиха област Силистра за един ден

20/4/2013
       Област Силистра успя да запази лидерските си позиции в кампанията „Да изчистим България за един ден“.
       Според окончателните данни, областта дори е мобилизирала повече доброволци от миналата година. Да изчистят България за един ден в област Силистра днес (20.04.2013 г.) положиха усилия 24 196 души – възрастни, деца и ученици. Общината-рекордьор е Тутракан. Там, в резултат на осъществената безпрецедентна за региона информационна кампания, беше мобилизирано около 65 % от населението в общината – 12 000 души.
      В голямото чистене  общо в област Силистра се включиха 291 фирми и ведомства, 61 училища и детски заведения, 46 неправителствени организации.     Почистени бяха и 71 нерегламентирани сметища. Освежени, облагородени, залесени и зацветени бяха десетки детски площадки, места за отдих и междублокови пространства.
      Събрани и извозени са  около 160 000 кг. отпадъци – битови и строителни. Извозването до депата в Силистра и Русе (за община Тутракан) продължава и в следващите два дни.
      Област Силистра се нарежда на 5-то място в страната по брой на доброволци, участвали в почистването. Пред нас са само областите Софийска, София град, Пловдив и Бургас.
    От днес 3- километровият участък от главния път Силистра-Шумен (от кръстовището на „Енерго-Про“ до табелата на село Калипетрово) е по-чист и безопасен за пътуване. Областна администрация-Силистра, чиято доброволческа група надхвърли 60 души, изчисти пясъка по пътя, крайпътната растителност по банкетите и боклуците от двете страни на платната. Администрацията бе подкрепена и от доброволци от Рокерски клуб „Свободни Силистренски мотористи“. Пластмасови бутилки, гуми от тежкотоварни автомобили, джанти и стъклени буркани бяха сред „находките“ в района. Общото количество отпадъци, които доброволците от Областна администрация-Силистра събраха ( в т.ч. и биомаса) надхвърли 10 тона.