Силистра отбеляза 68-та годишнина от „Дравската епопея“

10/3/2013
           
           Паметникът на 31-ви пехотен Силистренски полк обедини днес (10.03.2013 г.), в почитта им към героизма на бойците – участници в добилата популярност като „Дравска епопея“, представители на държавната и местна власт, ветерани от войната,  признателни силистренци и родолюбиви млади хора.
         „Отбелязваме 68 години от онези славни времена край Драва, когато бойците от 31-ви Силистренски полк и силистренци от други военни части оставиха телата си, за да могат да предпазят страната ни от трета национална катастрофа. Благодарение именно на тяхната саможертва, от България, макар сражавала се на страната на губещите, не бе откъснато нито едно парче земя“. Към тези факти, оставили незаличима следа в българската и световна военна история, насочи вниманието на участниците в поклонението областният управител Николай Димов. Изразявайки преклонението си пред саможертвата на войните от „железния“ 31-ви полк, той изтъкна: „нека ние днес, чествайки онези славни дни, да живеем така, че когато техните все още живи бойни другари се „срещнат“ със загиналите – онези 20-годишни мъже и жени – да им кажат „Да! Вие не загинахте напразно!“
         Заупокойна панихида отслужи Доростолският митрополит Амвросий, в съслужение с местни духовници. Прозвучаха патриотични стихове и песен от Вокална формация „Бяло, зелено, червено“.
         “31-ви пехотен Силистренски полк ще остане в нашата история като пример за изпълнен войнски и отечествен дълг – образец на мъжество и героизъм“, отбеляза в словото си кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов. Почитта си към своите бойни другари изрази и председателят на Областния съюз на ветераните от войната д-р Тодор Дюлгеров.
            В знак на признателност, на паметния знак бяха поднесени венци и цветя.
          През Втората световна война, по бойните полета на Европа загиват общо 444-ма бойци от 31-ви пехотен Силистренски полк и 118 силистренци, сражавали се в други военни части.