Николай Димов: „Нека кънти Шипка!.. Да пищи Батак!... За да ни стряскат ... и питат..: Как по време на робство - войни, опълченци и обикновени хора са знаели геройски да мрат за род и родина, а днес ние дори не знаем как да живеем достойно в нея?“… „Свободата не е само претенция и желание! Свободата не е даденост и навик! Свободата не е и свободия и безнаказаност! Свободата никога не се крие зад качулки! Тя не е маска! Не е бухалка! Свободата не е параван!.. ДА! Свободата преди всичко е Право! Но Свободата е дух, усещане… Свободата е и задължение, решение и отговорност!“...

3/3/2013
           
         „Вярвам, че всички ние днес сме тук не само в памет, а в чест на героите! В чест на хилядите български опълченци, на хилядите руски, украински, белоруски, румънски и фински войни, пожертвали живота си за Освобождението на България. В чест на всички знайни и незнайни родолюбиви българи, които със своята саможертва подготвиха и проправиха пътя на нашата Свобода“. Това сподели в началото на обръщението си пред стотици силистренци на централния градски площад, областният управител Николай Димов.
           Той участва днес (03.03.2013 г.)  в общоградските чествания на Националния празник на България. Тържествата започнаха с Благодарствен молебен за благоденствието на българския народ, отслужен от  Доростолския митрополит Амвросий, в Катедралния храм св. ап. Петър и Павел“.
          Младежи и деца от Силистра изпълниха централния градски площад с национални флагове и знамена, свързани с историята ни. В празничен строй застанаха представителите на Регионален клуб „Традиция“. Самодейци от Народно читалище „Доростол“ поздравиха съгражданите си с патриотични песни.
            Под звуците на българския химн, ученици с постижения в образованието, науката и спорта издигнаха националния трибагреник.
         „Националният празник 3 март е символ на свободата, на националната ни памет и на нашето достойнство“, посочи в словото си кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов. Той изрази увереността си, че „с общи усилия ще преодоляваме трудностите, за да работим за мечтата си – силна и честита България“, и призова: „нека запазим нашите, българските традиции и да ценим идеите и труда на всеки един от нас! Да отдадем познания, сили и работа, за развитие на нашия красив град Силистра!“
        „Българският народ, дори и тогава, когато 3 март не бе национален празник, хиляди хора се стичаха около паметниците на загиналите войни, за да преклони глава и колене пред чутовния подвиг на войните, припомни в приветствието си Доростолският митрополит Амвросий. Като изтъкна безспорния принос на хилядите загинали войни и български опълченци за освобождението на Родината ни, Негово Високопреосвещенство насочи вниманието към съвременността ни: „Пред нас, възрастните, стои задачата да научим младите да обичат безпределно България“, каза той и изрази увереността си, че: „Обичаме ли България – България ще пребъдва!“
           „На тази светла дата от нашата история, трябва да си припомним готовността за саможертва, героизма и любовта към родината и свободата. Защото нашите предци се пребориха и заслужиха сбъдването на мечтата си“, каза в приветствието си народният представител Стефан Господинов и допълни: „И сега сме на кръстопът, и сега ни предстои да решим съдбата  бъдещето си. Нека си спомним младите възрожденски светини и да ги опазим отново. А това са  образованието на нашите деца, вярата в Бога, самочувствието ни на българи… Ние трябва да изградим модерна и силна България, в която родителите ни да живеят достойни старини, а децата ни да се реализират тук – до нас! Аз вярвам, че всеки един от нас носи силата на възрожденския българин!“
           „Свободата на една нация не се изчерпва с това - тя да има собствена държава. Свободата не се изчерпва само с това -  да мислиш, да решаваш, да говориш свободно“, изтъкна в обръщението си към силистренци областният управител Николай Димов. И заяви: „Свободата не е само претенция и желание! Свободата не е даденост и навик! Свободата не е и свободия и безнаказаност! Свободата никога не се крие зад качулки! Тя не е маска! Не е бухалка! Свободата не е параван!.. ДА! Свободата преди всичко е Право! Но Свободата е  дух, усещане… Свободата е и задължение, решение и отговорност!“. С памет за онези, които знаеха как да мрат за отечеството си, днес 135 години по-късно – ние техните потомци - е време да се научим как да ценим и да пазим Свободата си, каза Областният управител и допълни:  „Нека кънти Шипка!.. Да пищи Батак!... За да ни стряскат ... и питат..:  Как по време на робство - войни, опълченци и  обикновени хора са знаели геройски да мрат за род и родина, а днес ние дори не знаем как да живеем достойно в нея? Къде е, прозорливостта и безусловната любов към отечеството на Левски?! Къде е огънят в душата на Ботев, Каравелов и Раковски, на Хаджи Димитър и Таньо Войвода?! Защо единството на думите и делата им,  днес  за нас си остава непостижима цел?!  Защо няма…  кой днес да ни викне: НАРОДЕ????“.  Примерът на онези чиято памет почитаме и пред чиято храброст коленичим, трябва да е не само морално мерило към тези, който се занимават с „държавни работи“, но и сито, през което да изпадат недостойните за тях, заяви от трибуната на площад „Свобода“ областният управител Николай Димов. „Историята е най-големият съдник“, припомни той и допълни: „На историческа дата, като днешната, сме изправени пред събития, които потомците ни също ще определят като исторически. На 3 март 1878 г. България изживя своето възкресение като държава. Но днес тя е това, което всички ние сме я направили“. Според Областния управител, е време да се научим как да ценим и да пазим Свободата си. „Тогава няма да превръщаме трети март в ритуал, а в празник. Тогава ще се научим да честваме не само Освобождението си, а да празнуваме своята Свобода“, бе категоричен Николай Димов. В заключение той изра зи убедеността си, че: „в наше време не се изисква геройска смърт…А смислен, принципен и достоен живот.“
            Предвождани от Градския духов оркестър, силистренци се отправиха към паметни знаци в града, свързани с историята ни. Венци и цветя бяха поднесени на паметниците на Стефан Караджа, капитан Георги Мамарчев и Лев Толстой.
           
           По покана на кмета на община Тутракан д-р Димитър Стефанов, тази вечер от 18:30 ч. областният управител Николай Димов участва и в празничния ритуал, чрез който бе отдадена почит на опълченците от тутраканския край, участвали в освободителната руско-турска война през 1877-1878 г. Той се проведе  в парк "Христо Ботев". В зарята-проверка участваха Регионално дружество "Традиция", Мемориалната чета "Таньо войвода", патриотични чети от тутракански училища и факлоносци.
 
        В навечерието на 3 март, Община Дулово и местната общинска организация на ГЕРБ подариха на съгражданите си празничен концерт. В него се включиха местни самодейци, а изненадата за дуловчани бе едночасов концерт на Николай Славеев и празнична заря.
        По покана на Историческия музей в Дулово, със съдействието на директора му Белчо Маринов,в града гостува изложба на открито на Плевенския исторически музей. Пред сградата на Общината, всеки дуловчанин може да научи любопитни факти от Руско-турската освободителна война, които са онагледени с фотографии.