Област Силистра – абсолютен рекордьор за България, по отношение участници и организирани групи, в кампанията „Да изчистим България за един ден“ 2012. Активността й се доближава до световния рекорд... Започва подготовката за голямото чистене през 2013 г.

5/2/2013
 
 
        Област Силистра е абсолютен рекордьор за страната в кампанията „Да изчистим България за един ден“през 2012 г.,  по отношение на активност на населението и на организирани групи. Нещо повече – активността на област Силистра е над средната за страната и се доближава до световния рекорд, поставен от Словения, в инициативата Let's Do it World. През миналата година в нея участват 96 страни. Тези впечатляващи резултати представи днес (05.02.2013 г.) ръководителят на проекта от BtvMedia group – Мария Лазарова, по време на първата координационна среща в Силистра за Кампания 2013.
       Срещата бе домакинствана от областния управител Николай Димов, а участие в нея взеха кметове и експерти на общини, неправителствени организации, журналисти и ученически еко-клубове.
      От  представените данни стана ясно, че миналата година  в кампанията „Да изчистим България за един ден“ се е включило близо 12% от населението в област Силистра. Следват областите Кърджали с около 10, 5%, Софийска  - с близо 10%, Бургас – с 8%, Враца и Търговище – с над 7,5%, и т.н.
       Над 323 хиляди  са общо българските доброволци. Те са събрали общо 26 300 т отпадъци. Почистени са общо 530 незаконни сметища. Повече от 500 тона боклук са изчистени от горите.
На този фон, само за един ден - на 12 май 2012 г., в област Силистра са почистени 60 нерегламентирани сметища, 41-о места от картата със замърсени зони. Това е станало с участието на стотици доброволци и на 120 фирми и учреждения, 51-о детски и учебни заведения и 50 неправителствени организации. По критерия „изчистени нерегламентирани сметища“, област Силистра е трета, след областите Софийска и Шумен.
       „Тези данни показват, че когато отделим само няколко часа в рамките на един ден от годината, с общи усилия можем да постигнем забележителни резултати за българската и световната природа“, обобщи Мария Лазарова и сподели: „Мисля че няма прецедент, в който толкова хора да са били обединени от една идея и да са били толкова полезни на околната среда.“
       Областният управител Николай Димов отправи благодарност към всички общини, неправителствени организации и държавни структури в Областта, които подкрепиха тази полезна инициатива. „Благодарение на това взаимодействие и участие, област Силистра се представи достойно. Вярвам, че това ще се случи и тази година!“ изтъкна той.
Николай Димов увери, че като координатор на кампанията, Областната администрация и тази година ще положи максимални усилия за организация, която да подпомогне доброволците, фирмите, самите процеси по маркиране на територии, почистването им и извозването на сметта.
            Денят на голямото почистване през 2013 г ще бъде 20 април.
            Областният управител Николай Димов получи и знамето на кампанията, което и тази година ще бъда поставено на сградата на администрацията като знак на подкрепа на каузата за чиста България. В хода на подготовката на кампанията, такива знамена ще получат и всички общини от областта.
           Според графика за подготовка, маркирането на места за почистване ще бъде възможно през месеците март и април. Седмицата на т.нар. „Голямо маркиране“ ще бъде от 1 до 7 април. Започва и регистрацията на доброволци.
           Всички събития и активности ще се отразяват на интернет страницата на кампанията www.daizchistim.bg, а тези, касаещи област Силистра - на страницата на Областна администрация-Силистра – www.silistra.government.bg