Областният управител участва в няколко събития по случай 24-ти май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

24/5/2024
Областният управител на област Силистра Илиян Великов участва в няколко събития по случай 24-ти май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, по повод който отправи до обществеността на областта специален поздравителен адрес. Той присъства на осъщественото от отци от Доростолска епархия освещаване на знамената на 15 основни и средни училища от община Силистра, както и на Център за специални образователни потребности от община Силистра.
 
Г-н Великов заедно с представители на други институции – ОбС Силистра, община Силистра, народни представители от 20 МИР Силистра и др., бе на трибуната на пл. „Свобода”, за да приветства празничното шествие на образователни и културни институции от областния град. В своето послание до присъстващите той постави ударение върху два факта, свързани с празника: братята първоучители Кирил и Методий като светци са небесни покровители на Европа и „България е страна на духа“, по думите на академик Дмитрий Лихачов.
 
Областният управител участва и в тържеството на Езикова гимназия „Пейо Яворов“, която е член на Асоциацията на Кеймбридж училищата, изпитна база е за сертификатите на Кеймбридж и е в топ 100 на училищата в България с най-добри резултати от ДЗИ по български език и литература. От 17 години Езикова гимназия е със статут на DSD-училище и вече 438 ученици са получили своите международно признати немски езикови дипломи. 3 503 са успешно завършилите гимназията от 1990 г. насам, реализирани като лекари, учители (28 възпитаници на ЕГ преподават или са преподавали в гимназията), инженери, архитекти, юристи, асистенти и преподаватели в престижни университети, научни работници, общественици и политици.
 
Днес областният управител отправи поздравителен адрес и до участниците в традиционното тържество в ПМГ "Св. Климент Охридски", проведено преди събитията на централния градски площад, както и до участниците в първия по рода си от много години насам публичен празник на площада в село Кайнарджа - инициатива на едноименната община с участието на учениците от  4-те училища и на представители на културните средища.