Освещаване на обновеното "Отделение по урология" при МБАЛ Силистра АД

17/5/2024
В МБАЛ Силистра АД протопрезвитер Добри Чаков, протосингел на Доростолска епархия с център Силистра, освети с традиционен православен християнски ритуал изцяло обновеното „Отделение по урология“ с началник д-р Венцислав Стоев, който благодари на ръководството на болницата за насочените за ремонта средства, както и на фирми – спомоществователки. В присъствието на гостите – министъра на здравеопазване д-р Галя Кондева, областния управител Илиян Великов, заместник-областния управител Юксел Исмаил, на Александър Сабанов – кмет на община Силистра, както и на ръководители на регионални звена в различни сфери д-р Васил Славов – директор на МБАЛ Силистра, пресъздаде накратко историята на здравното дело в град Силистра от времето преди Освобождението на България.
 
В момента силистренската болница е сред най-големите в областта икономически и социални субекти, както и крупен работодател – при 304 болнични легла общо в МБАЛ Силистра работят около 600 души медицински и друг персонал, от които сто лекари. За близо 35 години от създаването си до днес урологичното отделение в Силистра се утвърди като основна специализирана структура на болницата, даващо облик на болницата като многопрофилна.
 
За периода през отделението са преминали над 30 000 болни от всички общини на областта и са извършени над 28 000 операции. В консултативния кабинет са проведени над 100 000 консултации на пациенти от всички общини, от отделенията на болницата и „Спешно отделение“ и 8 000 амбулаторни операции и манипулации.
 
Към настоящия момент в отделението е с 4 болнични стаи с по 3 легла, като всяка е със собствен санитарен възел, една ВИП стая с едно легло, две операционни – за отворени и трансуретрални операции, манипулационна и превързочна, както и сервизни помещения. В момента отделението работи с петима лекари – трима специалисти и двама неспециалисти, осем  медицински сестри и петима санитари. Началник на отделението от 2008 г. е д-р Венцислав Стоев, а старша медицинска сестра е Красимира Узунска.