Заседание на Областна комисия по безопасност на движението по пътищата

11/4/2024
В Областна администрация Силистра бе проведено заседание на Областна комисия по безопасност на движението по пътищата. Пред нейния председател Минчо Йорданов – областен управител, и с участието на Илиян Великов – заместник-областен управител, за дейността си през тримесечния период януари – март 2024 г. докладваха представители на различни институции – предимно регионални. В работата на комисията се включиха и експерти от общинските администрации на три общини – Силистра, Кайнарджа и Главиница. Те споделиха цифри и факти от извършената работа по въпроса, допълвайки актуалната картина по темата в няколко направления, благодарение на статистиката и направените нейна база изводи.
 
От МВР отчетоха влошена пътно-транспортна обстановка с 67 ПТП с трима загинали пешеходци в община Дулово, което е повод за засилена съвместна работа на екипи в този район, включително контрол с автоматични технически средства. Доставена е и нова камера, която ще бъде въведена в действие, предстоят още специализирани полицейски операции. След всеки наряд забелязаните нередности влизат в т.нар. сигнални писма. Екипите на Спешна медицинска помощ са завели в медицински заведения 12 пострадали при ПТП.
 
Регионална дирекция „ПБЗН“ е участвала с техника в две ПТП, за да помогне за освобождаване от катастрофирало МПС на двама пострадали. В активна позиция е и ДАИ, включително със съвместни проверки с КАТ по различни програми. Областно пътно управление: почистване на пътища от растителност, на канавки и банкети, кърпежи на асфалт, обновление на маркировка и сигнализация, като подобни предстоят за отсечката Сребърна – Ситово по утвърдено задание, което ще бъде изпълнено през месеците април и май. В първите месеци на годината РЗИ Силистра е раздала 85 образователни материала и е провела образователни срещи с ученици в различни населени места: Силистра, Правда, Чернолик, Окорш, Цар Самуил и др.