Юбилей „50 години ОУ „Иван Вазов“ - Силистра“

25/3/2024
В деня на големия и знаков в християнския календар празник „Благовещение“ в салона на Драматичен театър Силистра бе проведено вълнуващо тържество, посветено на носещото името на патриарха на българската литература ОУ „Иван Вазов“. Гостите бяха представители на различни местни и регионални институции, сред които и от Областна администрация Силистра.
 
Областният управител Минчо Йорданов връчи специален поздравителен адрес на директора на училището Росица Трендафилова.  По подобен начин към юбилярите бе изразено уважение от Общински съвет Силистра, община Силистра, РУО на МОН, Художествена галерия, Регионална библиотека, Драматично-куклен театър, НЧ „Доростол“, ОДК, няколко детски градини, РЦПППО и др.
 
Г-жа Трендафилова в словото си направи преглед на изминалия път на училището, започнало през 1974 г. под наименование „Пето основно училище“, за да получи името на патриарха на българската литература две години по-късно. Впоследствие преминава през преобразуване като ЕСПУ. От него излиза и днешната Езикова гимназия „Пейо Яворов“. Преживяното в училище е сред най-важните неща в живота на човека и следите от него са завинаги. От тези времена остават запознанствата, първите трепети, усвоените уроци, стремежът към знания.
 
Завинаги в историята на Силистра са останали имената на учители и ученици, на родители и институции – партньори в разнообразни начинания. Сред тях са и присъствалите на тържеството директори в предишни години: Малина Станишева, Красимир Коев и Костадинка Молдованова, която поднесе поздрав като първи директор на училището, работила в екип със заместник-директорите Мария Димитрова и Марин Тотев. Директори, оставили следа в историята на училището, са също Георги Николов и Александър Кононов. Заради своите 32 години като заместник-директор бе припомнена и всеотдайната работа на Кудинка Цветкова.
 
Поздравителният характер на тържеството продължи с концертна част с участието на състави от училището, както и с госта в програмата – Танцов ансамбъл „Ритъм“ при Народно читалище „Св.св. Кирил и Методий“ с главен художествен ръководител Росен Атанасов, в който участват бивши и настоящи ученици на училището юбиляр.
 
На сцената се изявиха Вокална група с ученици от пети, шести и седми клас със знаковата творба „Аз съм българче“ на Иван Вазов под ръководството на Светла Иванова, резултат от работата по Национална програма „Заедно в изкуството и спорта“. Ученици от първи до седми клас с ръководители Веселка Георгиева и Ирена Екзарова представиха рецитала „Българин да се наричам…“. Рая Петева от втори клас изпълни песента „Ясно е слънце огряло“, а второкласничката Никол Николаева – „Нашето гайдарче“, под музикалния съпровод на Пламен Скорчелиев.
 
Етюда „Радини вълнения“ от романа „Под игото“ на Иван Вазов, създаден по Национална програма „Заедно в изкуството и спорта“, предложи на публиката Театрално студио „Артистик“ при ОДК Силистра с ръководител Христо Христов. Ана Гочева е ръководител на групи по програмата „Занимания по интереси“, представители на които изиграха два танца: „Джиновски“ и „Талимà“.
 
В програмата още: танцьорите от балетна формация под ръководството на Адриана Мумджиева, работеща като ръководител по Национална програма „Заедно в изкуството и в спорта“. Своя творчески продукт представиха и възпитаничките на балетния педагог Лидия Маркарян, която е ръководител на група по програмата „Занимания по интереси“.