Патронен празник на ПГМТ - Силистра с участието на ръководството на Областна администрация Силистра

15/3/2024
На 15 март т.г. бе проведен патронен празник на ПГМТ "Владимир Комаров" - Силистра с директор Татяна Кинджакова, която приветства участниците в тържеството. Гости: областният управител на област Силистра Минчо Йорданов, заместник-областният управител Илиян Великов, Стилиян Стойчев - заместник-кмет на община Силистра, общинският съветник в ОбС Силистра Свилен Димитров, представители на браншови и бизнес организации. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.
 
Поднесен бе венец на паметника на патрона на училището. Гимназисти изнесоха музикално-танцова програма. Поздрав поднесе китаристката Виктория Цветкова. Директорът на гимназията връчи награди и поздравителни адреси на отличени ученици, включително на четирима от тях, които вече са приети да учат в Техническия университет във Варна.
 
Началото на училището е през 1963 г. във вид на техникум - миналата година бе чествана неговата 60-а годишнина, вече във формата на професионална гимназия (от 2000 г. насам). От 1969 г. училището има за патрон славния летец космонавт, чийто паметник е изграден 13 години по-късно. Той е инженер-полковник, два пъти Герой на Съветския съюз.
 
В сайта на училището за него четем: "Своя първи космически полет Владимир Михайлович извършва на 12 и 13 октомври 1964 г. на борда на космическия кораб „Возход”, заедно с космонавтите Константин Феоктисов и Борис Егоров. Това е първият в света многоместен космически кораб. За първи път в състава на екипажа влиза не само летец, но също и инженер и лекар. За първи път в историята екипажът извършва полет без скафандри. За първи път е внедрена система за меко кацане".
 
От 2007 година училището има свое знаме, а всяка година на празника му звучи и химнът на гимназията, чийто предшественик е носител на "Златен орден на труда" през 1986 г. На три пъти техникумът е получавал признанието "Образцов". Преди повече от 40 години е създадена музейна сбирка.