Серия от кукерски прояви в област Силистра

11/3/2024
В рамките на два почивни дни – 9 и 10 март 2024 г., в различни общини на област Силистра бяха осъществени събития, посветени на стара българска кукерска традиция, бяха с международен характер, предвид участието на група от село Бранещи, окръг Илфов, Република Румъния, където също организират от години подобна проява, предвид наличието на наследници на българи преселници от преди двеста години. За седми път станаха факт Национални маскарадни игри „Добруджански кукери“ с домакин село Варненци с кмет Снежана Михайлова в община Тутракан и Националният събор на кукерите, проведен за втори път на площада в общинския център Кайнарджа с кмет Любен Сивев.
 
И двете еднакви по съдържание тематични прояви бяха уважени с присъствие и поздравление от страна на Областна администрация Силистра, съответно в лицето на областния управител Минчо Йорданов и на заместник-областния управител Илиян Великов. По този начин държавната институция изрази съпричастност към съвместните усилия на местните власти и спомоществователите на кукерските празници – земеделски кооперации и сдружения, читалища и клубове.
 
В село Варненци участваха 9 групи кукери, бразаи и маски с представители от Варненци, Тутракан, Белица, Айдемир, Калипетрово, Кайнарджа, Ситово и Цар Самуил – всички те от Силистренска област, както и за пръв път от Бранещи от северната ни съседка. Жури с председател д-р Йордан Касабов – етнолог, разпредели в две категории награден фонд от 3 000 лева. Награди получиха и най-малките участници – Калоян Върбанов от Силистра, Ваяна Василева от Белица и Станислав Тодоров от Варненци, както и най-възрастната участничка – Надежда Добрева от село Цар Самуил. В програмата участва и гайдарска група от НЧ „Никола Вапцаров“ от град Тутракан.
 
На другия ден, навръх православния празник Месни заговезни, без конкурсен характер премина Съборът на кукерите в село Кайнарджа с участието на групи от областите Силистра (Айдемир, Варненци, Кайнарджа) и Шумен (Мараш и Веселиново) – България, и също от Бранещи. Музикално-танцовият поздрав бе от Танцов ансамбъл „Ритъм“ при НЧ „Св.св. Кирил и Методий“ – Силистра.
 
Следващата неделя – навръх Сирни заговезни, село Айдемир е домакин на събитие със същото съдържание – 48-ото издание на Празник на кукерите и маските. Национален събор на кукерите провежда и село Калипетрово, като последният засега е от миналата година, тъй като по статут това се случва на две години веднъж. Благодарение на тези тематични форуми кукерските групи от област Силистра са сред най-добрите в страната, носители на награди от най-големите по рода си прояви – в Перник, Ямбол и на много други места в страната. В Силистренско традицията е жива и се поддържа и в много други населени места в почти всички общини.